Hoppa till huvudinnehåll

Färska Jarotränaren Käcko står inför nya utmaningar då han tar över i herrlaget – ”Konkurrensen är otroligt stor och alla kommer inte alltid att vara nöjda”

Niklas Käcko tog över FF Jaro i augusti 2018.
Niklas Käcko på FF Jaros träningar. Niklas Käcko tog över FF Jaro i augusti 2018. Bild: Yle/Antti Koivukangas FF Jaro,Ettan,Jakobstad,Niklas Käcko

FF Jaros nya chefstränare Niklas Käcko har en gedigen bakgrund som juniorcoach men betydligt mindre erfarenhet av att leda vuxna män. Käckos Jarohjärta har ändå gjort ett intryck på lagkaptenen.

Division 1-laget Jaros färska lots Niklas Käcko har hittills haft hand om juniorutveckling men nu är det dags att ta itu med lite större pojkar.

Helt utan erfarenhet vad gäller att träna på herrnivå är Käcko ändå inte då han varit verksam på division 3-nivå tidigare. Främst har det ändå handlat om att träna B-juniorer.

Klivet upp till division 1 och Jakobstads stolthet FF Jaro är stort.

– Det handlar ju om samma principer oavsett om man tränar juniorer eller vuxna. Men egentligen tycker jag att det ska vara enklare med vuxna, nivån är ju högre. Men vi får se, säger Käcko.

Jarokaptenen Thomas Kula påminner om att det också finns andra skillnader än mellan ett junior- och representationslag än bara skickligheten.

– I ett herrlag är ju konkurrensen otroligt stor och alla kommer inte alltid att vara nöjda. Att hålla ihop gänget är enkelt när det går bra men sedan när det går sämre är det en utmaning.

Ska börja vinna

Under den senaste tiden har det definitivt gått sämre för Jaro. En poäng på de senaste fem matcherna är allt annat än okej för ett lag som drömmer om att återvända till ligakartan.

Käcko ser ändå ljus i tunneln redan under sin första dag som chefstränare.

– Jag tycker att Jaros säsong började bra men sen hamnade laget in i en skadeperiod och vissa nyckelspelare var avstängda. I dag ser det mycket bättre ut igen så förhoppningsvis har jag kanske en tacksammare uppgift framför mig.

Niklas Käcko tog över FF Jaro i augusti 2018.
Niklas Käcko tog över FF Jaro i augusti 2018. Bild: Yle/Antti Koivukangas FF Jaro,Ettan,Jakobstad,Niklas Käcko

Jaro ligger för tillfället på sjunde plats i serietabellen och har tio matcher kvar av säsongen. Det här betyder att det fortfarande finns 30 poäng att spela om.

– Först och främst ska hitta vårt spår tillbaka. Vi ska också försöka förhindra skador så vi kan spela med vårt bästa material så ofta som möjligt. Det kommer att ge resultat. Men vi måste också hitta någon typ av kontinuitet och vi får inte villa för mycket på en gång.

Snabbt beslut

Även om uppdraget som chefstränare för ett division 1-lag är outforskat territorium för Käcko så berättar han att det inte tog länge att tacka ja då möjligheten presenterades.

– Det var rakt svar. Jag tycker det här är vad jag jobbat för. Det här har motiverat mig tidigare då jag har gått på skolningar, säger Käcko som har Uefa Pro-licens.

– Varför skulle jag inte villa vara involverad. För mig var det helt naturligt att om jag får frågan så vill jag hjälpa till.

Thomas Kula tackar supportrarna.
Jaros lagkapten Thomas Kula. Thomas Kula tackar supportrarna. Bild: Yle/Antti Koivukangas Thomas Kula,FF Jaro

Den nya tränaren presenterades för laget på morgonen och lagkaptenen Thomas Kula säger att han redan blivit imponerad av Käckos entusiasm.

– Han är otroligt engagerad och han har en tydlig idé. Han förespråkar en holländsk/belgisk-stil om hur man spelar fotboll. Han har också ett stor Jarohjärta vilket jag tycker att är viktigt, säger Kula.

– Förhoppningsvis hämtar han med sig en positiv boost så vi får ett bra slut på säsongen.

Elddop på fredag

Käckos första match som Jaros chefstränare är på fredag då laget möter FC Haka på bortaplan. Det här blir utan tvekan ett stort ögonblick för 45-åringen.

– Absolut. Tehtaankenttä är ju en anrik plats. Jag hoppas först och främst att jag kan njuta av stunden och att jag kan se vissa signaler från plan och inte upplever det som att det bara är 20 spelare som springer omkring, säger Käcko skämtsamt.

Samtidigt vet han att det handlar om fullt allvar och att utmaningen är stor.

– Jag måste lära mig, och jag måste lära mig snabbt.

Efter Hakamatchen väntar en tio dagar lång paus. Käckos första match framför hemmapublik står på programmet den 27 augusti då Klubi 04 kommer på besök till Jakobstad.

– Centralplan är krävande, publiken är krävande. Men vi ska också kräva lite mer ur oss själva. Vi vill se spel med hjärta, och det tror jag att jag kan förmedla.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport