Hoppa till huvudinnehåll

Jussi Niinistö ställer upp i riksdagsvalet - kandiderar för Blå framtid i Nyland

Puolustusministeri Jussi Niinistö.
Försvarsminister Jussi Niinistö har varit riksdagsledamot sedan 2011. Puolustusministeri Jussi Niinistö. Bild: Sasha Silvala / YLE Jussi Niinistö,riksdagsval,riksdagen,försvarsministrar

Försvarsminister Jussi Niinistö ställer upp i riksdagsvalet våren 2019. Niinistö kandiderar för Blå framtid i Nylands valkrets och räknar med en större valframgång än vad opinionsmätningarna ger vid handen.

- Jag tror att våra kandidater är mer bekanta för väljarna än själva partiet, så jag litar på att valresultatet blir bättre än våra gallupsiffror, säger Niinistö i en intervju för Yle.

Niinistö anser att han fortfarande har ett ansvar gentemot sina väljare och vill därför ställa upp igen. Niinistö fick över 11 700 röster i det förra riksdagsvalet år 2015, då han ställde upp för Sannfinländarna.

- Knappast har de alla övergett mig, säger Niinistö.

Gamla röstmagneter behövs

I Yles senaste mätning hade Blå framtid ett väljarstöd på 0,8 procent och det är tillsvidare oklart hur många av partiets nuvarande riksdagsledamöter som ställer upp för omval. Tidigare talmannen Maria Lohela meddelade nyligen att hon inte ställer upp.

Gruppordföranden Simon Elo ställer också upp i Nylands valkrets, men den tidigare partiledaren och röstmagneten Timo Soini har ännu inte gett besked.

- Jag har förstått att han överväger saken noga och att han berättar om sitt beslut inom en nära framtid. Hans kandidatur har stor betydelse för oss, konstaterar Niinistö.