Hoppa till huvudinnehåll

Kvarnbackens skola renoveras en sektion i taget - rektorn: "Tidigare erfarenheter har lärt oss vad som är bra med baracker"

Skolelever springer ute på skolgården
Kvarnbackens skola får ett annorlunda år, men allt börjar precis som vanligt i skolbyggnaden. Skolelever springer ute på skolgården Bild: Yle/Max Kivivuori Rektor,renovering

Eleverna i Kvarnbackens skola i Borgå börjar läsåret i den bekanta skolbyggnaden. Men så fort barackerna på gården blir klara kommer de äldre elevernas undervisning att flytta dit. De yngre står i tur senare under året.

En lyftkran placerar fler och fler gråa baracker på plats på skolgården.

Klockan är kvart över nio, och eleverna har just börjat läsåret. För några minuter sedan var det livligt på gården, då föräldrar tog farväl av sina färska skolelever och skolans personal visade vägen in i skolbyggnaden.

Nu hörs inget pladder och springande, för eleverna har bänkat sig i sina bekanta klassrum inne i skolhuset. Bara lite byggljud blir kvar.

Barracker flyttas in med lyftkran in på gården i Kvarnbackens skola
Barackerna sätts på plats under läsårets första dagar. Barracker flyttas in med lyftkran in på gården i Kvarnbackens skola Bild: Yle/Max Kivivuori Rektor,renovering

Rektor Anne Smolander har gått omkring och hälsat eleverna välkomna. Hon och några andra har också fått hålla ordning vid cykelparkeringen, eftersom barackerna stulit en del av platsen som man förr fick lämna cyklar på.

Det här och andra praktiska utmaningar väntar under det kommande året, då skolbygganden renoveras på grund av problem med inneluften.

Bra att renovera en flygel i taget

Skolan renoveras en flygel åt gången.

Först kommer årskurserna 4-6 att flytta till barackerna. De kommer att vara där i ungefär ett halvår, medan deras flygel renoveras. Sedan flyttar årskurserna 1-3 ut i barackerna.

- På det här viset blir det mindre ljudstörningar, för hela flygeln töms på en gång.

Elevernas cyklar på gården av Kvarnbackens skola
Många elever cyklade till skolan den första skoldagen. Elevernas cyklar på gården av Kvarnbackens skola Bild: Yle/Max Kivivuori Rektor,cyklar

Den ursprungliga tanken var att inleda renoveringen under sommaren så att den skulle störa undervisningen så lite som möjligt.

Men renoveringen blev uppskjuten. Den blev också dyrare än man först tänkt sig.

Nu är tanken att inleda renoveringen så fort barackerna är inredda. Det blir om ett par veckor eller en månad, tidtabellen är inte bekräftad.

Barackerna är organiserade så att det finns tolv klassrum på skolgårdssidan. På baksidan finns matsal och två klassrum.

- Vi har lite längre förflyttningsvägar, så lärarna måste vara alerta på att inte dra ut på lektionerna.

Viktigt med positiv inställning

Smolander tror att skolan kommer att klara av sin grunduppgift att undervisa och fostra barnen trots utmaningarna med lokalerna.

Hon ser många fördelar med baracker. När skolan renoverades åren 2011-2012 antecknade man det som fungerat bra, för att komma ihåg det den här gången.

- Det är mer lugn och ro än i långa ekande korridorer. Och i själva verket har många av klassrummen för årskurserna 1-3 större golvyta räknat i kvadratmeter.

Rektor Anne Smolander står vid huvudingången till Kvarnbackens skola
Rektor Anne Smolander ser många positiva sidor med renoveringen. Rektor Anne Smolander står vid huvudingången till Kvarnbackens skola Bild: Yle/Max Kivivuori Rektor,skola

Smolander vill se lösningar i stället för att låta sig tyngas ner av att skolan står inför ett hektiskt år med mycket spring mellan byggnaderna.

- Jag tror helt ärligt att vi kommer att klara det här bra.

Till exempel har man kontaktat stadens idrottsavdelning och funnit en lösning för rasterna.

Skolgården har i och med barackerna nu mindre plats för lek och spel, och man kan inte sparka boll nära barackernas glasfönster.

- Men vi har fått lov att använda bollplanen här bredvid, så vi kommer delvis att hålla rasterna där.

Och efter renoveringen kommer skolan bland annat att få ett finare bibliotek och nya skohyllor.

- Med de nya hyllorna hålls lokalerna snyggare.

Tror du att man efter det här barackåret för gott blir av med inneluftsproblemen?

- Jag vet att det är jättesvårt att bli av med alla inneluftsproblem. Men huset har undersökts verkligen noggrant, så jag hoppas att allt som förorsakat problemen nu hittats.

Smolander litar på byggentreprenören och säger att företaget har lång erfarenhet av liknande renoveringar.

- När vi nyligen hade möte med alla inblandade kändes det proffsigt och allt kommer att övervakas noggrant.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland