Hoppa till huvudinnehåll

Pargasbo dras inför rätten för grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri – lurade över hundra företag med falska räkningar

Åbo rättscenter
Åbo rättscenter Bild: Yle/ Nora Engström domstolar,tingsrätt,domare,Dom,rättegång,Remissinstans (Juridik),åklagarämbetet i sydvästra finland

Åklagaren yrkar på villkorligt fängelse för en man bosatt i Pargas som via sin firma lurat eller försökt lura över 200 företag med påhittade räkningar. Totalt förtjänade mannen nästan 45 000 euro med sitt bedrägeri.

Mannen hade haft en firma som sysslade med telemarknadsföring och han uppehöll också en nätkatalog för byggfirmor.

Mannen ska från och med början av år 2014 och fram till april 2016 skickat påhittade räkningar åt över 200 företag, varav 140 stycken hade betalat räkningarna på summor upp till 419 euro. Totalt förtjänade mannen 44 741,22 euro.

Enligt åklagaren hade företagen inte ingått i någon form av kontrakt med mannen eller hans firma.

Mannen ska också ha försummat bokföringen helt och hållet under åren 2014-2016. Den åtalade ska i sin tur ha sagt att ”han inte var medveten om att det behövdes”. Därför anser åklagaren att bokföringsbrottet är grovt.

Åklagaren yrkar på villkorligt fängelse samt näringsförbud för mannen.