Hoppa till huvudinnehåll

"Stämplas både som narkoman och förrädare" – kolumnist sågar, Roman Eremenkos mamma kritiserar gamla klubben CSKA, som för första gången berättar om vinterns förhandlingar

Roman Eremenko, CSKA Moskva.
Roman Eremenkos val av Spartak framom CSKA skapar debatt i Ryssland. Roman Eremenko, CSKA Moskva. Bild: EPA / All Over Press cska

Det återstår ännu knappt två månader tills dopningsavstängde Roman Eremenko kan spela sin första match för Spartak Moskva i den ryska ligan, men diskussionen kring den 31-årige mittfältarens situation och vägval verkar ha tagit fart på allvar.

Ilta-Sanomat har i en lång artikeln läst in sig på de ryska mediernas behandling av fallet Eremenko.

Roman Eremenkos mamma Nelia tycker inte om det sätt på vilket man karaktäriserar hennes son i rysk press.

– Det gör ont att höra det där hemska ordet förrädare. Det sägs att han svek CSKA, men det har han inte gjort, uppger mamma Nelia till Championat.

Nelia påpekar i artikeln att CSKA inte haft någon som helst kontakt med Roman Eremenko under avstängningen och hon efterlyser också att klubbledningen skall träda fram och räta ut frågetecknen.

Inte besvikna, men överraskade

CSKA:s klubbledning gör också det med Roman Babajevs röst i tidningen Sport-Express.

Klubbens verkställande direktör påpekar att klubben hållit en medvetet låg profil i fallet för att skydda spelaren.

Enligt Babajev inleddes förhandlingar med Eremenko redan under vintern. Han säger också att han i ett skede var av den uppfattningen att man i princip var överrens, men misstänker att det var den finansiella delen som avgjorde.

Babajev uppger att man hade tänkt erbjuda Eremenko ett kontrakt med en utlandsklausul, som hade gjort det möjligt för spelaren att flytta till vilken utländsk klubb som helst för en "symbolisk ersättning."

Roman Eremenko gestikulerar i matchen mot Sparta Prag.
Roman Eremenko spelade tre säsonger i CSKA. Roman Eremenko gestikulerar i matchen mot Sparta Prag. Bild: EPA cska moskva

Efter allt detta valde spelaren ändå Spartak.

– Jag kan inte säga att vi är extremt besvikna, men överraskade blev vi garanterat. Romans beslut såg för vår del både konstigt och överraskande ut, det var inte vad vi förväntade oss.

Narkoman och förrädare

Debatten kring Roman Eremenko går också vidare i en kolumn på webbplatsen Life.ru där journalisten Dmitri Sadylko i hårda ordalag kritiserar spelarens beslut.

Han jämför CSKA med en älskande fru, som väntat på att hennes make skall återvända från fängelset. Efter att maken blir fri väljer mannen ändå att gå till en ny flickvän, i detta fall Spartak Moskva.

– Eremenkos övergång till Spartak är förräderi. Han svek arméklubbens förtroende och därför kommer han att stämplas både som en narkoman men också som en förrädare, skriver Sadylko.

Öppna Instagram-inlägget

Den 6 oktober har Roman Eremenko avtjänat sin två år långa avstängning för ett dopningsbrott där han åkte fast för kokain.

Läs mera:

CSKA vill ha Roman Eremenko tillbaka efter dopningsavstängningen: ”Men det är inte bara upp till oss”

I början av oktober har Roman Eremenko avtjänat sin dopningsavstängning. Om hans tidigare klubb CSKA Moskva får som de vill kommer mittfältaren då att göra comeback i laget. Men inget är ännu klart, påminner klubbens direktör.

Läs mera:

Uppgifterna om Roman Eremenkos kontrakt med Spartak retade gallfeber på fansen: ”Han har inte det bästa ryktet”

En flytt från rivalen? Dessutom en utlänning som åkt fast för kokain? Nej tack, säger Spartak Moskvas anhängare. Samtidigt känner sig flera CSKA-fans lurade av den snart spelklare Roman Eremenko.

Läs mera:

Pappa Eremenko intygar att Roman är i form och redo: "Han är väldigt hungrig och motiverad"

Roman Eremenkos tid som avstängd fotbollsspelare börjar småningom vara till ända. Redan nästa måndag får han lagträna igen och sjätte oktober är han fri att spela. "Han är väldigt motiverad", intygar pappa Eremenko.

Läs också