Hoppa till huvudinnehåll

Svartå FBK hjälpte elever i trafiken inför skolstarten: Bilisterna lade bort mobilen när de såg oss

Två män i gula västar hjälper två barn, en flicka och en pojke, över ett övergångsställe.
Wilma Holopainen och August Holopainen eskorteras över vägen av Christoffer Nyman och Ben Högström. Eleverna hade föräldrarna med men ville gärna ställa upp på bild med avtalsbrandmännen. Två män i gula västar hjälper två barn, en flicka och en pojke, över ett övergångsställe. Bild: Svartå FBK Svartå, Raseborg,elever,skyddsvägar,frivilliga brandkårer,svartå fbk

Fem avtalsbrandmän i Svartå ägnade tisdagsmorgonen (14.8) åt att se till att skoleleverna kom tryggt fram till skolan. Brandmännen stod vid de livligaste övergångsställena och plankorsningen mellan 8 och 9 på morgonen.

Eleverna skötte sig exemplariskt och bilisterna skärpte sig, berättar initiativtagaren Ben Högström.

- Jag fick idén då jag såg andra föreningar som skulle göra samma sak, berättar Högström, äldre släckningsman vid Svartå FBK.

Han skickade ut ett gruppmeddelande och snabbt anmälde sig fem andra hugade.

Korsade vägen tillsammans med barnen

De allra yngsta eleverna hade föräldrar med sig men Högström berättar att de hjälpte de elever som kom allena till skolan.

Eleverna uppträdde exemplariskt, säger han.

Fem män i gula västar står vid en brandbil. Bakom dem en vit byggnad och en gul träbyggnad.
(Fr.v.) Richard Nyman, Christoffer Nyman, Ben Högström, Tom Lundström och Johan Gerke hjälpte skoleleverna. Fem män i gula västar står vid en brandbil. Bakom dem en vit byggnad och en gul träbyggnad. Bild: Svartå FBK frivilliga brandkårer,Svartå, Raseborg,brandbil,Johan Gerke

- De tog det lugnt, stannade och såg åt båda hållen två gånger innan de korsade vägen. De som kom med cykel ledde den över vägen.

Då det kom en bil korsade avtalsbrandmännen vägen tillsammans med barnen.

- Vi gav dem samtidigt lite tips om hur man rör sig tryggt i trafiken. De svarade artigt på våra frågor, säger Högström.

Lade bort mobiltelefonen

Bilisterna uppförde sig också väl men det kan delvis ha berott på FBK:s närvaro.

- Jag såg att många saktade in och lade bort mobilen då de lade märke till att någon i gul väst stod vid vägen, berättar Högström.

Han hoppas att FBK:s närvaro i dag kan fungera som en påminnelse att vara uppmärksam i trafiken i samband med skolstarten.

Högström säger att tanken är att göra det här till en tradition. Han hoppas också att andra avtalsbrandkårer hakar på.

- Vi har utmanat andra via Finlands svenska brand- och räddningsförbund att göra samma sak.

Övergångsstället ska målas om

En oväntad följd av insatsen var att ett övergångsställe förhoppningsvis målas om.

På en av bilderna som Svartå FBK lade ut på Facebook syns det att strecken vid övergångsstället har slitits bort nästan helt och hållet.

En i kommentarstråden uppmärksammade tekniska nämndens ordförande, Werner Orre (SFP), på det.

Han svarar att övergångsstället nu har tagits med i arbetsprogrammet och att de förhoppningsvis får entreprenören till Raseborg höst.

Läs också