Hoppa till huvudinnehåll

Tidigare australisk ärkebiskop avtjänar fängelsestraff hemma - dömdes för att ha mörklagt pedofilbrott

Biskop Wilson lämnar rättssalen efter beskedet att han avtjänar straffet hemma.
Biskop Wilson lämnar rättssalen efter beskedet att han avtjänar straffet hemma. Bild: Darren Pateman Australien,Philip Wilson,ärkebiskopar,biskopar,romersk-katolska kyrkan,sexuella övergrepp mot barn,Sexuella övergrepp inom Romersk-katolska kyrkan

Den tidigare australiska ärkebiskopen Philip Wilson ska avtjäna sitt tolv månader långa fängelsestraff hemma, har en domare slagit fast.

Biskopen dömdes tidigare till ett års fängelse för att ha mörklagt övergrepp som begicks av en ökänd pedofil på 1970-talet. Övergreppen begicks av den katolska prästen Jim Fletcher.

Domaren slog fast att Wilsons huvudsakliga motiv var att skydda den katolska kyrkan.

Biskopen ska bära elektronisk fotboja medan han avtjänar sitt straff.
Wilson teg då han lämnade domstolsbyggnaden och möttes av arga demonstranter. Han avgick som ärkebiskop förra månaden efter att Australiens premiärminister Malcolm Turnbull hade krävt att Vatikanen avskedar honom.

Wilson är fortfarande biskop, men har ingen officiell roll. Han har länge nekat till alla beskyllningar. Också domaren påpekade att Wilson uppvisat varken ånger eller samvetskval.

Biskopen Greg O’Kelly som för närvarande sköter Wilsons arbetsuppgifter säger att stiftet kommer att be för Wilson, samtidigt som man inte kommer att glömma dem som utsatts för övergrepp av kyrkan.

Wilson blev biskop 1996 och ärkebiskop 2001.

Källa: AFP

Läs mera:

Australisk ärkebiskop dömd för att ha dolt sexualbrott - straffet kan bli två års fängelse

Den australiske ärkebiskopen Philip Wilson har fällts för att ha dolt sexuella övergrepp på pojkar inom kyrkan. Enligt australiska medier är han den högst uppsatta katoliken i hela världen som dömts för brott av det här slaget.

Läs också