Hoppa till huvudinnehåll

Åboapoteket som prickades för olaglig marknadsföring av cannabispreparat skickade sms-reklam åt kunder utan recept

en apoteksskylt
en apoteksskylt Bild: Amanda Vikman/Yle apotek

Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea meddelade på tisdagen att Linnan apteekki i Åbo fått ett marknadsföringsförbud efter att ha marknadsfört ett cannabispreparat.

Enligt STT ska apoteket ha skickat sms åt kunder utan recept för produkten minst två gånger: i maj 2017 och i mars 2018. Apoteket kunde inte i sin redogörelse för Fimea berätta hur många personer som fick meddelandet.

- I meddelandet har apoteket uppgett information om bland annat priset. Därför tolkar vi det som marknadsföring, säger Fimeas direktör Esa Heinonen till STT.

Enligt läkemedelslagen är det förbjudet att marknadsföra preparat som saknar försäljningstillstånd. Dessutom är det också förbjudet att marknadsföra preparat som innehåller rusmedel eller psykotropa ämnen.

Apoteket får med andra ord inte själv berätta åt allmänheten om produkten i fråga.

"Lockade kunden med lägre pris"

Fimea fick nys om reklamen då en kund kontaktade dem efter att ha fått sms av apoteket. Kunden hade tidigare haft recept för preparatet.

- Det handlar inte heller om ett sms där man meddelar en kund att en beställd produkt nu finns att hämta i apoteket. Man lockade kunden med ett lägre pris. Det strider mot lagen, säger överprovisor Kristiina Pellas från Fimea.

Om marknadsföringsförbudet inte följs, så kan apoteket tvingas betala 50 000 euro i böter.

Källa: STT