Hoppa till huvudinnehåll

"Lyckad brandbekämpning i Finland i sommar" – inrikesministern berömmer räddningsverken och frivilliga brandkårerna

Släckning av skogsbrand i Pyhäranta i juli 2018.
Brandman som går i den uppbrunna skogen i Pyhäranta. Släckning av skogsbrand i Pyhäranta i juli 2018. Bild: Yle/ Lassi Lähteenmäki släckning av bränder,skogsbränder,Pyhäranta

Inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) berömmer de finländska räddningsverket och de frivilliga brandkårerna för att framgångsrikt ha hållit skogsbränderna i schack under den här rekordvarma och torra sommaren.

Läget har krävt stora ansträngningar vid räddningsverken runtom i landet. Även de frivilliga brandkårerna har spelat en viktig roll, sade Mykkänen på centralbrandstationen i Åbo i dag.

Mykkänen sade vidare att han vill tacka alla som varit med och släckt bränder både i Finland och i Sverige.

Det har varit betydligt fler bränder i Finland i sommar än vanligt och bränderna har varit större än normalt. Stora skogsbränder har inträffat i Egentliga Finland, Lappland och Österbotten.

Kai Mykkänen (kok.) sisäministeri.
Inrikesminister Kai Mykkänen. Kai Mykkänen (kok.) sisäministeri. Bild: Mårten Lampén / Yle Kai Mykkänen,Förenade kungarikets inrikesminister

Inrikesministeriet anser att beredskapen för skogsbränder måste förbättras ytterligare trots att Finland klarat sig bra så här långt. Mykkänen har besökt brandområdet i Pyhäranta och han säger att samarbetet mellan den lokala räddningstjänsten, grannkommunerna och myndigheterna fungerade friktionsfritt.

Mykkänen anser att det i fortsättningen kan vara skäl att bättre koordinera användningen av nationella kritiska resurser såsom flygplan för att räddningsväsendet ska klara av även situationer där det pågår flera stora bränder samtidigt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes