Hoppa till huvudinnehåll

Nordea stänger sitt bankkontor i Nickby i Sibbo

Nordeas bankkontor i Nickby
Nordea stänger sitt kontor i Nickby 27 september. Nordeas bankkontor i Nickby Bild: Yle/ Carmela Walder Nordea,Bankkontor,Nickby,Sibbo,banker,bankstängning

På dörren till Nordeas bankkontor i Nickby i Sibbo finns en lapp där det står att kontoret slås ihop med kontoret i Borgå den 27 september.

Inne i banken är det tyst och tomt. Bakom mottagningsdisken står en anställd som genast säger att hon inte kommenterar stängningen och hänvisar till pr-avdelningen.

Ute på gatan säger en av Nordeas kunder att han inte är förvånad över stängningen.

- Man kan ju inte besöka den; man kan inte göra någonting där i banken.

Han syftar på att man måste beställa tid på förhand för att bli emottagen på kontoret. Dessutom finns där inga bankfack.

Lapp på Nickbykontorets dörr där Nordea meddelar om att kontoret stänger.
En lapp på bankkontorets dörr berättar om stängningsplanerna. Lapp på Nickbykontorets dörr där Nordea meddelar om att kontoret stänger. Bild: Yle/ Carmela Walder Nordea,Bankkontor,Nickby,Sibbo,banker,bankstängning

Nordea satsar på digitala tjänster och telefontjänst i stället

Nordeas kundbetjäningschef Heini Soini förklarar att stängningen av Nickbykontoret beror på en global trend, att allt flera föredrar att sköta sina bankärenden via datorn.

Många Nickbybor är förvånade över att Nordea stänger sitt kontor efter att ganska nyligen har flyttat in i helt nya lokaler.

Enligt Heini Soini på Nordea var situationen en helt annan för några år sedan då Nordea beslöt att bygga nytt i Nickby.

Hon syftar på att kundmängderna i Nickbykontoret är mindre nu än då beslutet fattades för några år sedan.

Nordeas bankkontor i Nickby
Bankkontoret i Nickby är inte många år gammalt. Nordeas bankkontor i Nickby Bild: Yle/ Carmela Walder Nordea,Bankkontor,Nickby,Sibbo,banker,bankstängning

Enligt Soini har Nordea under de senaste åren satsat mycket på att utveckla en telefontjänst som betjänar dygnet runt. Sedan finns en chatt på nätet och möjligheter till videokonferenser med banktjänstemän.

På frågan hur Sibbobor som inte klarar av att använda datorer ska klara av att sköta sina bankärenden framöver svarar Soini att det finns olika alternativ.

Sibbokontoret ska ännu före stängningen ordna utbildning i hur man kan sköta sina bankärenden via nätet. Sedan finns direktdebitering och möjlighet att betala räkningar med streckkod i R-kioskerna.

Aktia och Östnylands andelsbank har inga stängningsplaner

Förutom Nordea har både Andelsbanken och Aktia sina kontor i Nickby.

Varken Östnylands andelsbank eller Aktia uppger sig följa Nordeas exempel. De har inga planer på att stänga sina kontor i Nickby.

- Nej, absolut inte. Nickby växer så det knakar, säger Östnylands andelsbanks vd Mauri Molander.

Molander ser en stor potential i Sibbo.

Läs också