Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomsforskaren: Inget fel på dagens ungdom, men alla skulle kunna försöka vara artigare

Tre ungdomar går på asfalterad väg.
Tre ungdomar går på asfalterad väg. Bild: Mostphotos ungdomar,ungdomsarbete,ungdom

- Ungdomar i dag är oftast jättetrevliga och öppna! De har hunnit se mycket av världen redan och har mindre fördomar än de vuxna. Men det finns ju förstås alltid undantag.

Det säger universitetslektor Matilda Wrede-Jäntti som har läst Jessica Edéns kolumn om hur ungdomar i dag ofta behandlas osakligt av vuxna.

- Jag kände igen vissa moderliga tendenser i kolumnen. Man vill försvara sitt barn och blir arg när man hör om vuxna som vräker ur sig oförskämdheter över unga oskyldiga människor.

Kvinna med glasögon poserar vid träd
Universitetslektor Matilda Wrede-Jäntti Kvinna med glasögon poserar vid träd Bild: Hannah Norrena forskare,lektor,matilda wrede-jäntti

Att det här beteendet skulle vara allmänt etablerat i Finland ser Wrede-Jäntti som forskare ändå inte.

- Det finns ju många andra faktorer att beakta också. Människor som är stressade och mår dåligt beter sig illa och då går det ut över den som råkar stå närmast. Det kan vara en ung kille eller så kan det vara du eller jag.

Nej, allt var inte bättre förr

Men var det då bättre eller sämre förr? Jessica Edén nämner i kolumnen att hon själv var betydligt mera oborstad i ungdomen än vad sonen varit.

- Redan de gamla grekerna talade om att ungdomen betedde sig illa, konstaterar Matilda Wrede-Jäntti. Men det beror ju på att unga besitter en fantastisk potential att söka nya vägar och ifrågasätta. Då uppstår konflikter och meningsskiljaktigheter.

Och på en del punkter var det verkligen inte bättre förr.

- Vi kan ju ta alkoholanvändning som exempel. Dagens unga förhåller sig mycket förnuftigare till alkohol än vad deras föräldrageneration gjorde.

"Här sitter jag, tanten kan stå"

Matilda Wrede-Jäntti tycker ändå att kritiken mot de unga ibland är helt befogad. Ofta skulle det vara lönt för föräldrarna att ta en titt i spegeln.

- Jag hör ju själv absolut till curlingföräldrarna som har lärt mina barn att de ska få ta mat först och så ser vi vad som blir över till mamma och pappa. När vi har uppfostrat en generation på det här sättet kanske det inte är så överraskande att ungdomarna säger ”ja men jag såg sittplatsen först, så den 50-åriga tanten kan stå".

Wrede-Jäntti tycker att det skulle vara på sin plats att unga finländare visade mera respekt för äldre.

- En del unga gör ju det, och det är väl de som blir mest sårade då de får en skopa ovett över sig.

Ungdomar äga ej tillträde

Väktare kör bort ungdomar som slagit sig ner i shoppinggallerior. Caféer som inte ens serverar alkohol har åldersgräns på kvällen. Bensinmackar portar ungdomar om kvällarna.

Sådana händelser kan göra att klyftan mellan vuxna och unga blir ännu större. Matilda Wrede-Jäntti ser problematiken ur två perspektiv.

- Ur ungdomarnas synvinkel är det här ju urfräckt. Varför får inte ungdomar vistas på allmänna eller halvallmänna platser så länge de inte beter sig osakligt?

- Samtidigt förstår jag ju att en caféföretagare ondgör sig över att det kommer in en grupp på tio ungdomar, varav en köper en kaffe och så tar gänget upp tio sittplatser i tre timmar. Det här är ju ett symptom på att det finns för få platser där ungdomar kan sammanstråla.

Strunta i att kommentera de ungas utseenden

Matilda Wrede-Jäntti har studerat ungdomar i flera olika forskningssammanhang. Som bäst arbetar hon med ett material som består av telefonintervjuer med finlandssvenska unga.

Resultaten av undersökningen presenteras i september, men vissa alarmerande tendenser vill hon omnämna i det här sammanhanget.

- Nästan hälften av de unga flickorna har upplevt sig bli trakasserade. Ibland är det jämngamla killar som står för trakasserierna, men väldigt ofta vuxna främmande människor.

Här tycker Wrede-Jäntti att det är hög tid för de vuxna att stanna upp och tänka efter.

- Du kanske inbillar dig att du ger flickan en komplimang, medan hon inte alls tycker det är trevligt att en främling kommenterar hennes kropp. Jag hoppas att metoo-kampanjen har gett många en tankeställare gällande just sådan här saker.

Också på ett mera neutralt plan borde vuxna personer fundera på vilka signaler de sänder ut, tycker Wrede-Jäntti.

- Om vi ständigt väljer att gå över gatan istället för att närma oss klungan av unga personer signalerar vi ju att vi inte vill eller vågar kommunicera med dem. En öppen och hygglig diskussion fungerar alltid bättre än tillrättavisningar.

Läs mera:

Sluta snäsa åt min tonåring!

"Mamma, skulle vuxna tala till dig som de gör till mig?" frågar min tonåring. "Nej, det skulle de inte." Jessica Edén uppmanar alla vuxna att bete sig som folk, även mot tonåringar.