Hoppa till huvudinnehåll

Yle Vega sänder sju timmar direkt från Juthbackamarknaden i Nykarleby

juthbackamarknaden,
Arkivbild från Juthbackamarknaden. juthbackamarknaden, Bild: YLE/Mikaela Löv-Aldén juthbackamarknaden

Det blir Juthbacka-marknad i radion nästan hela dagen på fredag. Svenska Yle deltar med direktsända intervjuer, mingel bland marknadsstånden och möjlighet att träffa programledare och chefer.

Juthbackamarknaden i Nykarleby är en av Nordens största loppmarknader med tiotusentals besökare. I år sänder Yle Vega direkt från marknaden under sju timmar, klockan 11 till 18.

Reportrarna rör sig i marknadsvimlet och programvärdarna har intressanta gäster i studiotältet.

Yles tält på Juthbackamarknaden.
Emigrantnostalgi i Yles tält på Juthbackamarknaden i Nykarleby. Yles tält på Juthbackamarknaden. Bild: Mia-Irene Sundqvist Juthbackamarknaden,Juthbacka

Bredvid studiotältet har scenografen Mia-Irene Sundqvist byggt ett gammaldags tält där besökarna får ta "Amerikafotografier" - det vill säga klä sig i fina gamla kläder och ta den typ av fotografier som emigranterna sände hem från Amerika.

- Jag tycker att det passar på Juthbackamarknaden, säger Mia-Irene Sundqvist.

Men varför vill Svenska Yle satsa så mycket på just Juthbackamarknaden, regionchef Ulrica Lövdahl?

- Juthbacka är ett stort evenemang där det rör sig mycket folk från olika håll i Svenskfinland. Här har vi ett utmärkt tillfälle att träffa vår publik, säger Lövdahl.

En gammal kamera på ett stativ, gamla kappsäckar och en krukväxt.
Publiken kan klä sig i gamla kläder och ta "Amerikafoton" i ett tält bredvid Yletältet på Juthbackamarknaden i Nykarleby. En gammal kamera på ett stativ, gamla kappsäckar och en krukväxt. Bild: Mia-Irene Sundqvist Juthbackamarknaden,Juthbacka

Ulrica Lövdahl producerar hela sändningen tillsammans med Sara Bergström. De är på plats på Juthbacka tillsammans kanalchef Unni Malmgren och nyhetschefen Charlotte Sundström från Helsingfors.

Publiken har också möjlighet att träffa är programledarna Pia Lagus, Roger Källman och Magnus Hansén tillsammans med reportrarna Jessica Morney och Axel Brink på marknaden under fredagen.

Artikeln uppdaterades 16.8.2018 kl. 19.05 med information om tältet där publiken får ta "Amerikafoton".

Artikeln uppdaterades 16.8.2018 kl. 20.57 med två bilder.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten