Hoppa till huvudinnehåll

Åttaåriga Saga Koivisto gjorde forskningsarbete om Ånäs i Vanda - Nu åker hon till Strasbourg

Saga Koivisto i Ånäs
Saga Koivisto vid märket för vattennivån för tusentals år sedan. Saga Koivisto i Ånäs Bild: YLE / Mathias Gustafsson fornminnesområden,vanda

För några tusen år sedan var Vandas minsta by Ånäs redan bosatt och hade sandstrand. Idag pryds området av radhus intill ån som rinner genom det gamla kulturlandskapet.

- Jag bor här intill med min familj och så tänkte jag delta i en tävling där man skulle forska i något intressant ställe nära där man bor, berättar Saga Koivisto.

Fornminne i Vanda
Fornparken i Ånäs var tidigare strandområde. Fornminne i Vanda Bild: YLE / Mathias Gustafsson fornminnesområden,fornminne

Lite hjälp av storasyster och pappa

Saga Koivisto deltog i det sameuropeiska European Heritage Makers Week- projektet som en av 82 deltagare. Hon och nio andra vinnare får åka till Strasbourg senare i höst.

- Vi gick här med min storasyster och min pappa och så fotade jag och skrev texter till bilderna. Jag kallade arbetet för "Ånäs från stenålder till nu" och skickade in det. Det känns jätteroligt att vinna, berättar Saga Koivisto.

Ånäs i Vanda
Ånäs i Vanda är verkligen naturskönt. Ånäs i Vanda Bild: YLE / Mathias Gustafsson Ånäs,vanda

Förutom att gå omkring och fotografer de vackra vyerna har Saga också lärt sig intressanta fakta om sin närmiljö.

- För tusentals år sedan var allt det här en strand, havet kom ända upp hit, det var nog det intressantaste jag lärde mig, berättar hon.

Saga och Andreas Koivisto
Pappa Andreas hjälpte till i arbetet. Saga och Andreas Koivisto Bild: YLE / Mathias Gustafsson fornminne,vanda

Stolt arkeologpappa

Pappa Andreas Koivisto är liksom mamma Riina arkeolog. Föräldrarna är stolta över sin dotter.

- Visst känns det fint att Saga klarade sig så bra i tävlingen. Det var ett mycket bra sätt att få tillbringa tid med henne. Saga har en storasyster och en lillasyster så hon vill lite hamna i mellan dem. Nu fick hon och jag lite extra kvalitetstid, berättar Andreas.

Att Saga inte nödvändigtvis vill bli arkeolog när hon blir stor är inte ett problem.

- Heh, nej det kanske är lika så bra det med tanke på hur svårt det är att få fasta anställningar i den här branchen, skrattar Andreas Koivisto.

Här kan du lyssna på intervjun med Saga: