Hoppa till huvudinnehåll

Brasiliens ex-president Lula registrerar sig för presidentvalet trots att han sitter i fängelse

Lula vinkar till sina supportrar från metallförbundets högkvarter där han höll till då tidsfristen för att överlämna sig till polisen löpte ut.
Ex-president Lula da Silva är den klart mest populära kandidaten inför presidentvalet, trots att det är osannolikt att han får ställa upp i valet i oktober Lula vinkar till sina supportrar från metallförbundets högkvarter där han höll till då tidsfristen för att överlämna sig till polisen löpte ut. Bild: EPA-EFE/SEBASTIAO MOREIRA Luiz Inácio Lula da Silva,Brasilien,Lula

Brasiliens fängslade ex-president Lula da Silva har registrerat sin kandidatur inför presidentvalet som hålls i oktober trots att han sitter i fängelse.

Lula avtjänar ett 12 år långt fängelsestraff för korruption och landets valkommission ska nu ta ställning till om Lula får ställa upp i presidentvalet.

En konservativ organisation krävde genast att valmyndigheten utesluter Lula från valet och ett sådant beslut anses vara sannolikt.

Ex-presidenten är den mest populära kandidaten inför valet och 10 000 anhängare drog genast ut på gatorna i huvudstaden Brasilia för att stöda kraven på att han friges.

- Lula måste friges, Lula som president! skanderade anhängarna som anser att han är en politisk fånge.

Lula och hans Arbetarparti anser att fängelsedomen var politiskt motiverad och han har anklagat högern för en statskupp som utförs i tysthet med hjälp av rättsväsendet.

Hans efterträdare, ex-presidenten och partikamraten Dilma Rousseff avsattes också av en domstol, men för maktmissbruk och inte korruption som Lula.

Lulas vicepresidentkandidat Fernando Haddad skulle sannolikt bli den starkaste kandidaten om och när Lula utesluts från presidentvalet
Lulas vicepresidentkandidat Fernando Haddad skulle sannolikt bli den starkaste kandidaten om eller när Lula utesluts från presidentvalet Lulas vicepresidentkandidat Fernando Haddad skulle sannolikt bli den starkaste kandidaten om och när Lula utesluts från presidentvalet Bild: EPA-EFE/Fernando Bizerra Brasilien,Fernando Haddad

Leder i opinionsmätningar

Arbetarpartiet utsåg den förre fackföreningsledaren och presidenten till sin presidentkandidat och han är den överlägset mest populära kandidaten enligt opinionsmätningar.

Över en tredjedel av de tillfrågade sade i en färsk mätning att de skulle rösta på Lula. Det är dubbelt mer än hans närmaste rival, ytterhögerns Jair Bolsonaro fick i mätningen.

Sao Paulos borgmästare Fernando Haddad utsågs till Lulas vicepresidentkandidat.

- Folk trodde att Lula inte skulle överleva i opinionsmätningar men sanningen är den motsatta. Han är fortfarande den ledande kandidaten i alla scenarier, konstaterade Haddad då han registrerade sin kandidatur.

- Om folket vill rösta på honom så borde de få göra det, krävde Haddad.

Haddad anses vara den starkaste kandidaten om eller när han utses till Arbetarpartiets presidentkandidat, eftersom han skulle ärva Lulas stöd.

Lula var Brasiliens president i två mandatperioder från år 2003 till år 2010.

Han var då ytterst populär och hela 87 procent av brasilianarna ansåg att han hade gjort ett gott jobb som president.