Hoppa till huvudinnehåll

Finland 1918: Carl Sebastian Lindberg gjorde videoverk om sin undangömda röda familjehistoria

Carl Sebastian Lindberg utomhus. Grön gräsmatta, lite tulpaner, påskliljor och blå himmel i bakgrunden
Konstnären Carl Sebastian Lindberg. Carl Sebastian Lindberg utomhus. Grön gräsmatta, lite tulpaner, påskliljor och blå himmel i bakgrunden Bild: Tiina Grönroos / YLE konst,konstnärer,bildkonstnärer,Finska inbördeskriget 1918,Fånglägren 1918,Ekenäs,Det röda arvet

Det är inte så lätt att göra konst, speciellt inte om man baserar den på jobbiga familjeminnen. Det fick konstnären Carl Sebastian Lindberg erfara när han började gräva i sin familjs historia.

Hans farmors far, Antti Meritähti, var nämligen aktiv rödgardist under inbördeskriget. Han satt fängslad till exempel i fånglägret i Dragsvik i Ekenäs - den här politiska aktiviteten har påverkat Carl Sebastian Lindbergs familj i flera generationer och att prata om de här sakerna har inte alltid varit så naturligt för släkten.

Carl Sebastian Lindberg berättar om sitt familjeverk om inbördeskriget. Han har gjort videoverket Det röda arvet. Verket visades på Galleri Elverket i Ekenäs i höstas och också för skolelever under Raseborg Offspring i våras.

Hör Tiina Grönroos intervju med Carl Sebastian Lindberg här.