Hoppa till huvudinnehåll

Kimitoöns invånare besvikna över vattenproblemen i kommunen – ”Jag slutade dricka vattnet för två år sedan”

Kimitoöns kommunflagga.
Kimitoöns kommunflagga. Bild: Yle/Lotta Sundström Kimitoön,kimitoöns kommunvapen

Höga fluoridhalter i vattnet samt tvångsanslutning till det kommunala vattennätverket. Invånarna börjar bli riktigt irriterade på hur vattenfrågorna sköts i kommunen.

Diskussionerna kring vattendistributionen och vattenkvaliteten i Kimitoön trappas upp bland invånarna som känner sig förda bakom ljuset.

Nyss uppdagades att fluoridhalterna i det kommunala vattnet har överskridit de godkända nivåerna. Något Kimitoöns Vatten haft problem med de senaste tio åren.

Maria Sten har haft problem med sin varmvattenberedare ända sedan hon anslöt sig till Kimitoöns Vattennätverk.

- Det som jag stör mig är att jag inte fått någon information. Vad kan man göra? Varför sa de inte från första början då man kopplade sig till det här nätverket att det finns de här problemen med vattnet?

Sten anslöt sig till det kommunala vattennätverket för fyra år sedan.

- Allt blev fel från första början. De sa inte ett ord om vattenkvaliteten innan jag började märka att apparaterna började gå sönder.

Apparater gått sönder av vattnet

Det var hennes varmvattenberedare som tog stryk av vattnet. Sten berättar att de som reparerade hennes varmvattenberedare hade sett många liknande fall som berodde på just vattnet.

Ett nytt motstånd och ett som varit i användning i 2 år i en varmvattenberedare.
Ett nytt motstånd och ett som varit i användning i 2 år i en varmvattenberedare. Ett nytt motstånd och ett som varit i användning i 2 år i en varmvattenberedare. Bild: Privat. Varmvattenberedare

Sten har varit i kontakt med Kimitoöns Vatten flera gånger, första gången redan för två år sedan.

- Då fick jag svaret att alla värden i vattnet är okej. Att det måste vara fel på min varmvattenberedare. Nu däremot medgav Raimo Parikka (vd för Kimitoöns Vatten) att de har problem med vattnet och att de försöker åtgärda vattenproblemet, men att det kan ta ett år.

Sten säger också att informationen om att vattnet kan vara en hälsorisk också varit obefintlig.

- I och för sig slutade jag dricka vattnet för två år sedan då problemen med min varmvattenberedare började. Jag slutade dricka vattnet då jag såg vad vattnet kan göra. Sådant vatten kan man inte dricka.

"Orättvist skött av kommunen"

Förutom vattenkvaliteten har många invånare i Kimitoön varit missnöjda över att de varit tvungna att ansluta sig till det kommunala vattennätverket, trots att de helst hade avstått på grund av den dyra anslutningskostnaden och istället behållit den egna brunnen.

- Informationen har varit obefintlig angående allting. Vi var tvungna att ansluta oss till nätverket. Vi fick ett brev med hot om vite ifall vi inte ansluter oss till Kimitoöns vatten. I juni betalade jag anslutningskostnaden men vi har fortfarande inte fått något vatten, säger Juho Alanen.

Han har tillsvidare ännu en egen brunn.

- Det känns inte så bra att kommunen på det här sättet pumpar kommuninvånare på pengar, säger Alanen.

Vattenkran
Vattenkran Bild: Malin Lundberg, ÅRTV Vattenkran,kranvatten,dricksvatten

Eija Lang håller med om att kommunens agerande känns orättvis.

- Att man hotar folk som inte har råd eller inte vill ansluta sig till kommunens vatten med vite, det är ganska drastiskt tycker jag. Man borde i alla fall ge bättre betalningsavtal och längre tid att betala.

Lang är ansluten till det kommunala nätverket och säger att vattnet börjar skumma då hon öppnar kranen.

- Det känns ju lite konstigt. Vi har en filterkanna som vi använder till dricksvattnet. Det har ju aldrig varit landets bästa vattenkvalitet här. Däremot är det landets dyraste vatten.