Hoppa till huvudinnehåll

Kylig stämning och kolleger som inte hälsar på varandra inom social- och hälsovården i Helsingfors – anställd åtalas för tjänstebrott

Fingrar på ett tangentbord.
Den åtalade har på sin dator sökt sekretessbelagda uppgifter om sin kollega. Arkivbild. Fingrar på ett tangentbord. Bild: Yle/ Eeva Kuivas datorer,tangentbord,social- och hälsovårdstjänster,datasystem

En anställd inom social- och hälsovården vid Helsingfors stad har åtalats för brott mot tjänsteplikt för att olovligen ha sökt känsliga uppgifter om sin kollega. Helsingfors stad kände till händelsen men nöjde sig med en muntlig anmärkning och gjorde ingen polisanmälan. Under rättegången framkom att stämningen inom den berörda enheten varit infekterad och omsättningen bland personalen stor.

Det misstänkta tjänstebrottet behandlades i Helsingfors tingsrätt på torsdagen. Den åtalade kvinnan nekar till brott. Hennes före detta kollega är av annan åsikt.

– Jag kom från lunchen. Jag hade ett bord vid fönstret och såg att kollegan satt vid min plats och läste min personliga bordskalender, som alltså inte var min arbetskalender. Jag sade då att hon inte får läsa min kalender men hon svarade att hon bara kollar ett datum, berättade den kvinnliga kollegan i rätten.

Förutom att den åtalade kvinnan bläddrat i sin kollegas kalender har hon också sökt sekretessbelagda uppgifter om kollegan i ett klientdatasystem. Systemet är till för dem som jobbar inom socialvården och de båda kvinnorna använde systemet i sitt jobb. Där finns uppgifter om bland annat utkomststöd och psykiatrisk vård.

Helsingfors stad polisanmälde inte

Kollegan fick reda på snokandet genom att begära ut sina logguppgifter.

Den åtalade kvinnan gjorde sökningarna i slutet av maj 2015 och sju månader senare reagerade Helsingfors stad på händelsen.

Staden hörde de berörda och beslöt sedan att ge en muntlig anmärkning till den åtalade kvinnan. Staden ansåg att hon av misstag kan ha sökt uppgifter om sin kollega. Staden gjorde ingen polisanmälan men det gjorde däremot den drabbade kollegan.

Polisanmälan ledde till åtal för brott mot tjänsteplikt i första hand och i andra hand åtal för brott mot tjänsteplikt av oaktsamhet.

Gjorde två sökningar inom sju minuter

I rätten hördes en anställd vid IT-avdelningen som genom logguppgifter kunde bevisa att den åtalade kvinnan gjort sökningar på sin kollegas namn två gånger inom loppet av omkring sju minuter. Däremellan sökte hon uppgifter om en annan klient.

Den åtalade verkar ändå inte noggrannare ha läst de uppgifter om sin kollega som kom fram genom sökningen.

Enligt åklagaren kan uppgifter ändå på paragrafnivå, som exempelvis hänvisar till utkomststöd, utgöra känslig information. Den åtalade kvinnans försvarsadvokat lyfte i sin tur upp att om den åtalade ville gå vidare in i klientdatasystemet skulle hon ha haft möjlighet att göra det, men hon gjorde det inte.

"Det var otrevligt att vara på jobbet"

Kvinnan som utsattes för den olovliga sökningen vittnade i rätten om kyliga relationer och dålig stämning inom sin enhet vid social- och hälsovårdsverket. Hon jobbar inte vid enheten just nu men har jobbat där efter händelsen.

– Relationen var inte varm och vi sade inte god morgon till varandra. Det var otrevligt att vara på jobbet. Vi var i samma rum men pratade inte och hälsade inte på varandra, förklarade kvinnan sin relation till den åtalade.

– De anställda inom enheten var inte jämställda, det fanns favoriter. Omsättningen inom personalen är stor och anställda kommer och går.

Hennes kollega, den åtalade kvinnan, höll med om att stämningen inom enheten var dålig.

– Det var dålig stämning och inte jämställt. Instruktionerna förändrades dagligen, sade den åtalade i rätten.

Hon jobbar fortfarande kvar på samma enhet i motsats till kvinnan som utsattes för den olovliga sökningen.

"Ibland har jag hälsat på henne och ibland inte"

Den åtalade sade att hon inte har någonting emot sin kollega.

– Vi har inte några personliga meningsskiljaktigheter och jag har ingenting emot henne. Ibland har jag hälsat på henne och ibland inte, men då har jag kanske tänkt på annat.

Enligt åklagaren är den åtalade kvinnans motiv till brottet att hon haft meningsskiljaktigheter med sin kollega och därför kollat upp hennes personliga uppgifter.

Enligt den åtalades försvarsadvokat finns inget dylikt motiv men däremot är det enligt advokaten klart att stämningen inom enheten varit dålig.

En person som hördes som vittne sade också att stämningen varit infekterad.

Tingsrätten ger sin dom i ärendet nästa vecka. Åklagaren yrkar på bötesstraff.