Hoppa till huvudinnehåll

Madonna fyller 60 år – vi minns pop- och modeikonens bästa stilar!

Madonna 2018.
Madonna har varit poppens drottning sedan mitten av 80-talet. Madonna 2018. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Madonna,Madonna

Tro det eller ej, i dag firar popstjärnan Madonna sin sextionde födelsedag!

Kulturredaktören och stilexperten Pia-Maria Lehtola har varit ett stort Madonna-fan sedan hon var 14 år gammal.

– Då kom videon till Like a Virgin. Jag såg en kvinna i en gondol i Venedig, hon hade spetshandskar, krucifix, rosett i håret och brudromantisk vit spets. Det var helt fantastiskt!

Madonna 9 år gammal, 1967.
Madonna 9 år gammal, 1967. Madonna 9 år gammal, 1967. Bild: AOP Madonna,Madonna
Madonna 12 år gammal, 1970.
Madonna 12 år gammal, 1970. Madonna 12 år gammal, 1970. Bild: AOP Madonna,Madonna
Madonna 17 år gammal, 1975.
Madonna 17 år gammal, 1975. Madonna 17 år gammal, 1975. Bild: AOP Madonna,Madonna

Pia-Maria tilltalades av kontrasten mellan det sakrala och det moderna. Katolicism mötte elektronisk pop av toppkvalitet och 14-åringen föll som en fura.

– Självklart köpte jag genast krucifixörhängen och en topp som lämnade halva magen bar. Jag tycker fortfarande omslaget till Like a Virgin är något av det vackraste jag vet.

Pia-Maria har förblivit idolen trogen ända sedan 1984.

– Jag har studerat henne så noga genom åren att jag kan alla hennes ansiktsuttryck, blickar och poser. Det låter kanske lite övermodigt, men det känns som att vi har ett släktskap.

Madonna 1984
Madonna 1984. Madonna 1984 Bild: AOP Madonna,Madonna
Madonna 1984
Madonna 1984. Madonna 1984 Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Madonna,Madonna

Chockerar och inspirerar

Att Madonna i snart 40 år varit popmusikens okrönta (och ibland krönta) drottning kan ingen bestrida. Men hur skulle Pia-Maria beskriva Madonnas roll i modevärlden?

– Hon har haft ett stort inflytande. Hon har figurerat mycket i Vogue, som är den bästa modetidningen, och designers som Jean-Paul Gaultier och Karl Lagerfeld har haft henne som sin musa.

Madonna i Desperately Seeking Susan, 1985
Madonna i Desperately Seeking Susan, 1985 Madonna i Desperately Seeking Susan, 1985 Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Madonna,Madonna
Madonna i Shanghai Surprise mot Sean Penn, 1986
Madonna i Shanghai Surprise 1986 där hon spelade mot sin dåvarande man Sean Penn. Madonna i Shanghai Surprise mot Sean Penn, 1986 Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Madonna,Madonna

Madonna har fortsatt att överraska, chockera och inspirera genom att ständigt våga testa helt nya stilar.

– Hon är en metamorfosernas kvinna. Hon har levt genom hela kvinnohistorien via sin kropp och sina kläder.

Madonna tillsammans med Billy Idol, Sam Kinison, och David Bowie, ca. 1987.
Madonna tillsammans med Billy Idol, Sam Kinison, och David Bowie, ca. 1987. Madonna tillsammans med Billy Idol, Sam Kinison, och David Bowie, ca. 1987. Bild: Everett Collection/All Over Press Madonna,Madonna,Billy Idol,David Bowie,Sam Kinsey

Pia-Marias personliga favorit då det gäller Madonnas stilar är den artisten visade upp i videon till Like a Prayer år 1989. Än en gång kombinerade Madonna det spirituella med det estetiska.

– Hon är iklädd en Dolce & Gabbana-aktig mörkbrun klänning som andas 1950-tal och Sicilien. Runt halsen hänger ett krucifix med röda rubiner.

Madonna 1987 på en konsert på Wembley i London.
Madonna 1987 på en konsert på Wembley i London. Madonna 1987 på en konsert på Wembley i London. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Madonna,Madonna
Madonna 1990 på en konsert på Wembley i London.
Madonna 1990 på en konsert på Wembley i London. Madonna 1990 på en konsert på Wembley i London. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Madonna,Madonna
Madonna i musikvideon för "Like a Prayer", 1989.
Madonna i musikvideon för "Like a Prayer", 1989. Madonna i musikvideon för "Like a Prayer", 1989. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Madonna,Madonna

Helig och sexig samtidigt

Sexualiteten är ett av Madonnas starkaste trumfkort. Hon leker gärna med underkläder och är inte rädd för att gå över gränsen och provocera.

Det här ser Pia-Maria att har haft en frigörande effekt på kvinnor världen över.

– Kvinnan blir ett subjekt som kan vara helig, ren och fin men samtidigt ha en sexualdrift som hon är stolt över. Hon tar bort skammen från kvinnan.

Madonna 1996 i filmen Evita.
Madonna 1996 i filmen Evita. Madonna 1996 i filmen Evita. Bild: Buena Vista Pictures/Courtesy Everett Collection/All Over Press Madonna,Madonna,Evita

Ibland har Madonna gått ganska långt. Ett exempel är boken Sex som Madonna 1992 gav ut tillsammans med fotografen Steven Meisel. Boken innehåller erotiska bilder, ofta med sadomasochistiska inslag.

– Jag gömde den i klädskåpet så mina barn inte skulle råka hitta den. Hon utforskade verkligen sexualitet som ett psykologiskt fenomen med inslag av underkastelse. Men med fanns också den mjuka Marilyn Monroe-stilen.

Madonna på Golden Globe-galan 1997.
Madonna på Golden Globe-galan 1997. Madonna på Golden Globe-galan 1997. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Madonna,Madonna
Madonna 1998 på MTV Music Awards där hon fick ta emot priset som årets bästa kvinnliga artist.
Madonna 1998 på MTV Music Awards där hon fick ta emot priset som årets bästa kvinnliga artist. Madonna 1998 på MTV Music Awards där hon fick ta emot priset som årets bästa kvinnliga artist. Bild: AOP Madonna,Madonna
Madonna på Grammygalan 1999.
Madonna på Grammygalan 1999. Madonna på Grammygalan 1999. Bild: Ron Wolfson, 1999 All Rights Reserved/All Over Press Madonna,Madonna

Marilyn och Marlene

Att just Marilyn Monroe varit en av Madonnas förebilder går inte att missa.

Speciellt tydligt syns detta i videon till Material Girl, som är en hyllning till Monroes sångnummer Diamonds are a Girl's Best Friend från filmen Herrar föredrar blondiner.

Madonna i videon Material Girl.
Madonna i videon till Material Girl. Madonna i videon Material Girl. Bild: /All Over Press Madonna,Madonna

Men också andra modeikoner har inspirerat Madonna.

– Vi kan ju ta videon till Vogue som exempel. Där kommer det maskulina, Marlene Dietrich-influerade med grått ylletyg och basker fram.

Frågan är ändå om inte den mest kännspaka av Madonnas alla klädstilar är korsetten med strutbehå, designad av Jean-Paul Gaultier.

– Jag ser fortfarande aftonklänningar som är inspirerade av Madonnas strutbehå. Puderrosa siden, tydliga influenser från underkläder på 1950-talet. Helt fantastiskt!

Madonna väntar på drottning Elizabeth II i samband med världspremiären av Bondfilmen Die Another Day 2002.
Madonna väntar på drottning Elizabeth II i samband med världspremiären av Bondfilmen Die Another Day 2002. Madonna väntar på drottning Elizabeth II i samband med världspremiären av Bondfilmen Die Another Day 2002. Bild: EPA Madonna,Madonna
Madonna och drottning Elizabeth II i samband med världspremiären av Bondfilmen Die Another Day 2002.
Madonna och drottning Elizabeth II. Madonna och drottning Elizabeth II i samband med världspremiären av Bondfilmen Die Another Day 2002. Bild: EPA Madonna,Madonna,Elisabet II,Elizabeth

Konservativa floppar

Pia-Maria Lehtola har ändå inte fallit pladask för alla Madonnas stilar.

– En flopp var när hon var med i Dick Tracy-filmen. Då blev hon en helt annan, mera konservativ, kvinna med klänningar som gick över knäna och kort vågig page.

Madonna 2005.
Madonna 2005. Madonna 2005. Bild: EPA Madonna,Madonna

När Madonna på 2000-talet flyttade till England dök hon upp i ett hemma hos-reportage i Vogue stående på en gräsmatta i en elfenbensfärgad jerseyklänning omgiven av hönor.

Det här stämde inte heller riktigt, tycker Pia Maria.

– Något hände med henne när hon blev 50. Då stängde hon av det starka och erotiska och blev väldigt konservativ. Men ibland kanske hon måste få dra sig tillbaka för att landa i sin stil. Hon vill ju provocera men är samtidigt väldigt oskuldsfull och blyg.

Madonna på scenen 2012.
Madonna på scenen 2012. Madonna på scenen 2012. Bild: EPA/FELIP​E TRUEBA Madonna,Madonna
Madonna på scenen 2015.
Madonna på scenen 2015. Madonna på scenen 2015. Bild: AOP Madonna,Madonna

Berberdrottningen firar

Nu vid 60-årsdagen verkar det konservativa tänket ännu en gång ha blåst bort. På Instagram visar nämligen dagens jubilar upp en helt ny stil.

Skip Instagram post

– Hon har långt lockigt hår, en krona på huvudet, massvis med handgjorda smycken och kläder i saffransgult och orange. Hon kör på med en Marrakech-stil och kallar sig berberdrottning. Lite kanske hon blivit kvinnan som vill vara hippie i 60-årsåldern.

Madonna och ex-maken Guy Ritchie vid filmfestivalen i Cannes 2008.
Madonna och ex-maken Guy Ritchie vid filmfestivalen i Cannes 2008. Madonna och ex-maken Guy Ritchie vid filmfestivalen i Cannes 2008. Bild: AOP Madonna,Madonna,Guy Ritchie

Vi har under de senaste trettio åren sett Madonna i strutbehåar, cowboystuk, disco-velour, gothlooken och oändligt många andra stilar.

Vad tippar Pia-Maria på att blir Madonnas stil när hon nu inleder catwalkvandringen mot 70-årsstrecket?

– Jag tror hon kommer att återgå till sina italienska rötter och att vi igen får se henne i siciliansk stil med mycket svart spets och röda rosor i håret. Jag tror det är där hennes själ egentligen har funnits hela tiden.

Madonna på Met-galan 2018.
Madonna på Met-galan 2018. Madonna på Met-galan 2018. Bild: / All Over Press Madonna,Madonna

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje