Hoppa till huvudinnehåll

Ny videotävling – Shortland belönar de bästa i branschen

Shortland-kortvideogalas logo
Shortland-kortvideogalas logo Bild: Yle / Niko Sveins video

Kortvideogalan Shortland i oktober firar och belönar inhemska kortvideoskapare på ett brett spektrum, från humorsnuttar och konstvideor till samhälls- och dokumentärvideor. Kortvideor är videor som skapas för att publiceras på nätet.

“Kortvideorna är både proffsiga och mångsidiga, men hittills har de fått väldigt lite uppskattning. Tanken med tävlingen är att lyfta fram pärlorna bland videorna på nätets otaliga plattformar”, säger Tanja Iikkanen som är ansvarig producent för evenemanget.

Kortvideornas betydelse är stor framförallt bland unga. Videorna har fått en allt större roll i finländarnas fritid och mediekonsumtion. Yle vill vara med och stödja utvecklingen inom mediebranschen i en allt mångsidigare riktning.

“Vi strävar också efter att föra samman experter från de traditionella medierna med experter på de nya kortformaten. Vi vill lyfta fram de som skapar videorna och öka förståelsen på bägge sidor”, betonar Tanja Iikkanen.

I Shortland-galan belönas både proffs och nya förmågor i sju olika kategorier. En förjury väljer ut vilka videor som är med i tävlingen. Vinnarna väljs av en jury som består av de främsta experterna i branschen.

Regler och anmälningsblankett för tävlingen finns på sidan shortland.fi. Anmäl dig senast den 31.8. Om du vill kontakta arrangörerna kan du skicka e-post till adressen shortland@yle.fi.

Yle arrangerar galan Shortland i Kabelfabriken i Helsingfors onsdagen den 17.10.2018. Galan är en del av medie-, konst- och kulturevenemanget LIFT.