Hoppa till huvudinnehåll

Soini försvarar sina utspel om abort – anser att jobbet som utrikesminister inte hindrar honom från att åtnjuta sina rättigheter

Timo Soini Kohti vaaleja puheenjohtatentissä
Timo Soini Kohti vaaleja puheenjohtatentissä Bild: YLE/Mikko Ahmajärvi Timo Soini

Utrikesminister Timo Soini (Blå) anser inte att det finns någon orsak att begränsa hans rättigheter eller straffa honom för att han deltagit i evenemang som arrangerades av abortmotståndare.

Soini har svarat på de klagomål som Justitiekanslern fick ta emot i maj och juni gällande Soinis resa till Kanada där han deltog i en nattlig gudstjänst som arrangerades av abortmotståndsrörelsen Pro Life.

Soinis svar är att han deltog i den katolska kyrkans nattliga gudstjänst på sin egen fritid.

- Deltagandet i gudstjänsten till minne av offren för abort gav uttryck för min uppriktiga och äkta religiösa övertygelse och tro, som åtnjuter beskydd för tanke-, samvets- och trosfrihet, motiverar Soini.

Soini: Uttryckte min tro tillsammans med andra

Soini anser vidare att varken staten eller den europeiska människorättsdomstolen har rätt att avgöra vad som är rätt och fel i saker som gäller religiös övertygelse.

- Respekt för människolivet är en grundläggande del av den romersk-katolska kyrkans lära, och som katolik uttryckte jag min tro tillsammans med andra mässdeltagare, säger Soini.

Han understryker också att hans arbete som utrikesminister inte hindrar honom från att åtnjuta sina rättigheter.

Tanke-, samvets- och trosfrihet kan enligt Soini bara begränsas av internationell och europeisk lag i speciella undantagsfall, som inte kan tillämpas i det här fallet.

Det finns därmed ingen motivering till varför man skulle ålägga honom några sanktioner, som i sin tur skulle begränsa hans rättigheter, skriver Soini till Justitiekanslern.

Uttalade sig i abortfrågan igen nyligen

President Sauli Niinistö sade i juni då Kanadaresan aktualiserades att det är svårt för en minister att agera som privatperson under ett utlandsbesök.

- I en del evenemang kan en minister säkerligen delta som privatperson på sin fritid, men att uttrycka sin åsikt i en fråga är en annan sak, sade Niinistö.

För en knapp vecka sedan uttalade sig Soini positivt i ett blogginlägg efter att Argentina förkastat ett lagförslag som skulle ha legaliserat abort i landet.

Läs också