Hoppa till huvudinnehåll

Studiebostäderna i Alexanderskronan i Borgå är inflyttningsklara

En kvinna i solglasögon står på en innergård framför ett höghus i gult och blått.
Meri Nuutinen har just flyttat in i sin studielägenhet i Alexanderskronan. Också studiestaden Borgå är en ny bekantskap för Nuutinen. En kvinna i solglasögon står på en innergård framför ett höghus i gult och blått. Bild: Yle/ Mira Bäck Haaga-Helia yrkeshögskola,campusområden,Borgå,studentbostäder,alexanderskronans studiebostäder

Studiebostäderna i Alexanderskronan i Borgå har fått sina första hyresgäster. Åtminstone Meri Nuutinen och Ansa Kurki är nöjda med sina nya hem.

I byggnaden finns sammanlagt 119 lägenheter. Största delen av dem är enrummare men det finns även lägenheter med två och tre rum.

- Dessutom har vi ett visst antal lägenheter för gemensamt boende. Boenden har eget rum men delar kök och vardagsrum med en annan studerande, säger fastighetschef Teppo Riski.

Enligt Riski började hyreskontrakten i början av augusti. De ivrigaste har redan kunnat flytta in.

ett nybyggt studenthus i Borgå
ett nybyggt studenthus i Borgå Bild: Jeanette Broman / Yle Borgå,studiebostäder borgå

Ansa Kurki har hunnit sova en natt i sin nya studiebostad, en etta på 34,5 kvadratmeter. Hon har just påbörjat sitt andra år av tradenomstudier vid yrkeshögskolan Haaga-Helia.

- Min lägenhet är trevlig och trivsam. Den har ett öppet kök vilket gör att den känns rymlig och dessutom är fönstren stora, säger Kurki.

Kurki gissar att det säkert kommer att vara en del fester i huset eftersom alla invånare är studerande.

- Men åtminstone hittills har jag inte hört några ljud från grannarna, säger Kurki.

Bra läge

Under sitt första studieår bodde Kurki ungefär tre kilometer från campuset. Det som lockade henne att flytta till en av de nya studiebostäderna var läget.

- Service som mataffär och apotek finns helt intill. Det är nära centrum och skolan ligger bredvid. Dessutom är det lätt att komma hit med bil eller kollektivtrafik.

Kurki anser att hyran är lite hög för att vara studiebostad.

- Men å andra sidan så förstår jag det eftersom huset är helt nybyggt och läget är så bra. Då man tänker på vad man får för priset så är hyran helt okej.

En ung kvinna står framför en blå yttervägg.
Ansa Kurki ville flytta närmare skolan. Hon är nöjd med sitt nya hem. En ung kvinna står framför en blå yttervägg. Bild: Yle/ Mira Bäck Haaga-Helia yrkeshögskola,campusområden,Borgå,studentbostäder,alexanderskronans studiebostäder

Kurkis kompis Nea håller på att flytta in i våningen ovanom Kurkis bostad, men hon känner inte ännu andra som bor i huset.

- Så många har väl inte hunnit flytta in ännu, säger Meri Nuutinen som anlänt för några dagar sedan.

- Ett fåtal lägenheter står ännu utan hyresgäst men det kommer förfrågningar hela tiden, så jag tror inte att de kommer att stå tomma, säger Riski.

Lägenheterna som står tomma är vissa av de större lägenheterna och lägenheter som är riktade för familjer.

Meri Nuutinen hyr en tvåa och bor än så länge ensam, men pojkvännen kommer kanske att flytta in i framtiden.

Trivs i studiestaden Borgå

Nuutinen har just påbörjat sitt första år på Haaga-Helia. Hon flyttade till Borgå från Fredrikshamn för att studera turism och har trivts bra, både i sitt nya hem och i staden.

- Lägenheten är ren och prydlig, och omgivningen ser trevlig ut. Inredningen är ganska enkel, men det är väl vad man kan förvänta sig av en studielägenhet.

Nuutinen valde Borgå som studieplats eftersom det är relativt kort väg att åka till Fredrikshamn härifrån, men samtidigt också nära till Helsingfors.

Också Nuutinen är nöjd med att bo nära skolan och service, men hon har störts av trafikbullret om nätterna.

- Min lägenhet vätter mot gatan. Nu då det är varmt inne så har jag varit tvungen att ha fönstren öppna om natten, säger hon.

infart till ett husbolag
infart till ett husbolag Bild: Jeanette Broman / Yle Borgå,studiebostad

Också Nuutinen tycker att hyran är lite hög för en studiebostad, men ändå helt okej.

- Jag betalar ungefär lika mycket för min tvåa som jag skulle betala för en etta på fria marknaden. Det var en betydande faktor i valet av bostad.

Nuutinen upplevde att ansökningsprocessen var lite stressande.

- Jag skickade in en ansökan men fick inte riktigt någon information om huset var inflyttningsklart eller inte. Jag hade nästan hunnit tacka ja till en annan lägenhet då jag fick veta att jag får flytta in här, så jag fick slå på bromsarna. Det var ett bra val, jag har trivts här, säger hon.

en man står i en nybyggd studielägenhet
Teppo Riski är fastighetschef för A-bolagen i Borgå. en man står i en nybyggd studielägenhet Bild: Jeanette Broman / Yle Borgå,studiebostad

A-bolagen äger byggnaden och de gjorde ett medvetet beslut i och med att börja ansökningsprocessen så sent som i slutet av juni.

- Vi ville att alla skulle ha samma möjlighet att ansöka om hyresbostad och därför beslöt vi att ta emot ansökningar först efter att alla studeranden har fått veta om de fått en studieplats, säger fastighetschef Teppo Riski.

Affärslokaler och bastuavdelning

Förutom studiebostäder finns det i huset även affärslokaler och en bastuavdelning samt två salar för idrottsverksamhet.

- Åtminstone en restaurang kommer att flytta in på bottenvåningen och Borgå stad hyr utrymmen för sin idrottsverksamhet, säger Riski.

en motionssal med röda och gula mattor
en motionssal med röda och gula mattor Bild: Jeanette Broman / Yle Borgå,alexanderskronan i borgå

Bara allting är klart kommer även utomstående att ha möjlighet att hyra bastuavdelningen för eget bruk.

en gårdsplan med sandlåda och gungleksak för barnen
en gårdsplan med sandlåda och gungleksak för barnen Bild: Jeanette Broman / Yle Borgå,alexanderskronan i borgå

Både Nuutinen och Kurki är nöjda med att det finns bastu och idrottsutrymmen i huset.

- Jag hoppas att det kommer något slags gymredskap som vi får använda, säger Nuutinen.