Hoppa till huvudinnehåll

"Alla mänskor behöver stanna upp ibland” - dämpade, smultna och jordnära färger täcker parkeringshus i Borgå

Stor väggmålning på parkeringshus.
Stor väggmålning på parkeringshus. Bild: Yle/Mikael Kokkola Astrid Sylwan,offentlig konst,bildkonst,Borgå,slottsgården i borgå

Astrid Sylwan jobbar i en skylift på 14 meters höjd med att måla sitt stora konstverk. Den vita fasaden på det enorma parkeringshuset är hennes duk.

Ytan är kolossal, allt som allt kring 600 kvadratmeter ska täckas med 100-tals liter målfärg. Tillsammans med sin assistent gör hon tolv timmar långa arbetspass på ställningen.

- Tveklöst är det här det största jag har gjort och då har jag skapt jätte många stora offentliga verk i Sverige. Utmaningen här är att lyckas skala upp verket till rätt storlek på väggen.

- Jag är jätte, jätte nöjd med hur det nu ser ut med färgerna. På förhand är det väldigt svårt att veta hur något så här stort kommer att se ut.

Väggmålning på parkeringshus.
Väggmålning på parkeringshus. Bild: Yle/Mikael Kokkola Astrid Sylwan,offentlig konst,bildkonst,Borgå,slottsgården i borgå

Hur färger påverkar varandra då de målas i så här väldiga fält var för Astrid Sylwan en svår sak att gestalta på förhand.

- Men här på plats ser det nu bra ut. Färgerna passar bra in i miljön tillsammans med de nya husen. Det är viktigt då allting hör ihop.

Hon använder specialfärg som lämpar sig för betongytor. Målet är att väggen ska var lika vacker ännu om 20 år.

- Det är en lite smulten och mer jordnära ton på färgerna än jag annars jobbar med i mitt måleri. Färgskalan i Borgå är nämligen lite dämpad.

Skiss över stor väggmålning.
Skiss över stor väggmålning. Bild: Yle/Mikael Kokkola offentlig konst,bildkonst,bildkonstnärer,Borgå,kultur,Astrid Sylwan,slottsparken

Parkeringshuset i det nya kvarteret Slottsgården rymmer 100-tals bilar.

- Området är fint, med allt från småhus och trähus till höghus. Det jag saknar är butiker och restauranger för att göra miljön mera levande, säger Sylwan.

På den stora duken leker hon med antikens former. Väggmålningen heter Delfi.

- Jag vill måla om det hårda, strikta, moderna parkeringshuset till ett klassiskt tempel med lite sneda och skeva perspektiv. Ett tempel som under århundraden har satt sig. Få in något lite äldre i den här moderna miljön.

Bildkonstnär med skiss över väggmålning.
Astrid Sylwan Bildkonstnär med skiss över väggmålning. Bild: Yle/Mikael Kokkola Astrid Sylwan,offentlig konst,bildkonst,Borgå,slottsgården i borgå

Bäst går det att uppleva helheten från ett längre avstånd.

- Med målningen vill jag ge lite glädje, och chansen att lyfta blicken. Ett så här stort verk ger dessutom olika upplevelser beroende på varifrån det betraktas. Jag hoppas Borgåborna blir nyfikna på verket.

Kvarteret Slottsgården pryds av många konstverk. Förutom parkeringshuset blir det ljuskonst längs med gångvägarna och muren mot Konstfabriken ska bli ett synligt landmärke.

Enligt Astrid Sylwan fyller konst i det offentliga rummet viktiga funktioner.

- Konst får inte bli en exklusiv vara för ett visst samhällsskikt, som redan kan konstkoderna. Mina offentliga verk på T-centralen i Stockholm passeras dagligen av alla slags mänskor. Ett starkt samhälle ska bjuda sina medborgare på kultur som är enkel och lätt att ta till sig.

Väggmålning på parkeringshus.
Väggmålning på parkeringshus. Astrid Sylwan,offentlig konst,bildkonst,Borgå,slottsgården i borgå

- Alla mänskor behöver det där lilla ögonblicket då man stannar upp, tittar och vänder tanken. Det gör något med själen.

Vad hoppas du på att det här gör med själen?

- Jag hoppa det ger både lite stillhet och glädje samt en stolthet över att man bor i en stad som satsar på att göra en sådan här jättestor offentlig utsmyckning.


Väggmålning på parkeringshus.
Väggmålning på parkeringshus. Bild: Yle/Mikael Kokkola Astrid Sylwan,offentlig konst,bildkonst,Borgå,slottsgården i borgå