Hoppa till huvudinnehåll

Byt ut pastan till snabblagad zucchinitagliatelle eller använd zucchiniskivor i lasagne

Zucchinitagliatelle på vit tallrik
Zucchinitagliatelle på vit tallrik Bild: Yle zucchini,pasta,squash

Zucchini passar väldigt bra som ersättning för pasta. En del äter den rå, men jag tycker att den blir godast om man fräser upp den snabbt i en stekpanna så att den fina nötsmaken kommer fram.

Ingredienser, 1 pers:

  • 1 zucchini
  • 2 msk pumpakärnor
  • olivolja
  • riven parmesan
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Börja med att rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna tills de poppar och knäpper, får färg och blåser upp sig lite. Låt dem svalna på en tallrik.
  2. Hyvla loss tunna strimlor av zucchini med en potatisskalare.
  3. Stek zucchinistrimlorna snabbt i en stekpanna med lite olivolja tills de blivit mjuka, fått en aning färg och börjar dofta nötigt (pincett är ett bra verktyg att röra om med).
  4. Lägg den frästa zucchinin i en tallrik.
  5. Salta och peppra, strö över parmesan och rostade pumpakärnor och ringla över lite olivolja.

Servera genast som tillbehör eller enkel lunch.

Tilläggsinfo:

Det är också väldigt gott att använda skivor av zucchini i stället för pastaplattor i en zucchinilasagne.

Gör så här:

  1. Hyvla breda skivor av en stor zucchini med en mandolin.
  2. Varva skivorna i en lasagneform med tomatsås, stekt svamp och béchamelsås.
  3. Grädda i ugnen i 20 min på 220°.

Pumpakärnor går lätt att torka själv. De passar med sin nötiga smak utmärkt som smaksättare till många rätter. Smakbilden förstärks ytterligare om du rostar kärnorna innan användning.

Gör så här:

  1. Peta ut pumpakärnorna ur pumpaköttet
  2. Skölj bort kladd från pumpan
  3. Bred ut dem på tork på en kökshandduk
  4. Rosta dem i en torr stekpanna före användning

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept

  • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

    Så tar du tillvara vitkål och kålrot

    Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

  • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

  • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

  • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

    xxx

    Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

  • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.

  • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

    Krisp förenas med krämighet i matklassiker

    Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.