Hoppa till huvudinnehåll

Gör en fräsch citronmarinerad blomkålssallad med äppelsås

Blomkålssallad med rökt sik och äpple
Blomkålssallad med rökt sik och äpple Bild: Svenska Yle/Strömsö rökt sik

Blomkål kan gärna tillredas lite mångsidigare än bara kokas i lättsaltat vatten. Efter kokning kan man tex. marinera blomkålen. Här serveras den med rökt fisk, men marinerad blomkål passar som tillägg till det mesta eller som en helvegetarisk rätt.

Ingredienser:

  • 600 g sik, rök själv eller köp färdig
  • 2 st blomkålshuvuden
  • 2 st citroner
  • 1 knippe dill
  • olivolja
  • 4 st gröna äpplen
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 bit pepparrot
  • 1 dl äppeljuice
  • 5 st rädisor

Gör så här:

  1. Ansa blomkål i buketter och skala stammen.
  2. Skär stammen i tunna skivor.
  3. Koka i lättsaltat vatten, buketter och stamdelar var för sig.
  4. Marinera i citronskal, citronsaft, dill och olivolja.
  5. Mixa 2 st äpplen med dijonsenap, pepparrot, lite äppeljuice och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Tärna resten av äpplet och blanda med blomkålen.
  7. Om du använder en röklåda, värm upp röklådan med spån i tills det börjar rycka om den.
  8. Lägg i siken och varmrök i ca 1min. Tag upp och lägg på smörpapper.
  9. Baka klar i ugn på 100°C tills den lätt faller isär i lamellerna. (Om du använder en rökpåse för tillagning i ugnen, följ anvisningarna på påsen, ev med något förkortad stektid för ett saftigt resultat.)
  10. Dela fisken i bitar och servera med blomkålssallad, äppelsås och tunt hyvlad rädisa.

Grymt Skandinaviskt!

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept