Hoppa till huvudinnehåll

Hinderbaneloppet Toughest i Vörå – motionsevenemang för alla

Katri Lehtola och Erika Lindén testar Big Ramp.
Katri Lehtola och Erika Lindén testar Big Ramp. Bild: Nina Boström Samfundet Folkhälsan,Vörå,Erika Lindén

Toughest Vörå är ett motions- och hinderbanelopp som är en del av Toughest-touren. Under veckoslutet ordnas evenemanget för första gången i Finland.

Till lördagens huvudlopp som är åtta kilometer och har 40 hinder har 580 personer anmält sig. Och till söndagens två kilometer långa familjelopp har 365 anmält sig.

- Det här är ett häftigt projekt och ett av de mest påkostade motionsevenemangen som någonsin har ordnats i Österbotten, säger en av arrangörerna från Norrvalla Folkhälsan Utbildning, Joakim Träskelin.

Hoppas på tusen deltagare

Arrangörerna siktar på över tusen deltagare. Träskelin säger att de är väldigt nöjda över bandragningen och de moment de lyckats få med i banan.

- Toughest är en erkänt duktig organisation och därför tog vi med dem. Vi har hjälpt till med bandragningen och andra förberedelser men det är Toughests personal som har byggt banorna under den senaste veckan, säger Träskelin.

Enligt Träskelin är banan planerad med tanke på bästa publikupplevelse med många av de största hindren finns på själva publikområdet.

Sami Huhtakallio och Andreas Närvä testar Platinum Rig.
Sami Huhtakallio och Andreas Närvä testar Platinum Rig. Sami Huhtakallio och Andreas Närvä testar Platinum Rig. Bild: Nina Boström Samfundet Folkhälsan,Vörå,Toughest

Egen erfarenhet

Träskelin har själv tidigare deltagit i Toughests evenemang.

- Mina kolleger tyckte att det såg häftigt ut och ville vara med och sätta upp det här på Norrvalla.

Herrarna först ut

Första start på lördagen är herrarnas elitstart, där några av världens bästa hinderbanslöpare deltar. I startlistan finns bland annat VM sjuan Nicolai Dam från Danmark och Toughest tour-ledaren Ludvig Werkmäister från Sverige.

Den främsta lokala utmanaren är Victor Lövdal, som blivit fjärde som bäst under lopp tidigare i år.

Mikko Patana som är mer känd som orienterare och som även vann Red Bull Challange tidigare i år gör debut i grenen liksom tidigare VM medaljören i orientering Frederic Tranchand från Frankrike.

Sedan damerna

Damernas elit startar därefter och där är förhandsfavoriten Linnea Ivarsson från Sverige. Hon ligger andra i Toughest-touren, hon utmanas i första hand av danska Annika Runegaard som vann över Linnea i föregående lopp i Stockholm.

Av de lokala utmanarna finns Jennifer Antell, som ligger sjunde i Toughest-touren och orienteraren Saara som gör debut i grenen.

Efter elitstarterna följer Elite Qualifier och veteran samt juniorer 13-17 åringarna där man inte får hjälpa varandra.

Motionsstarterna sker klockan 10.30 och pågår med tio minuters mellanrum till 12.00 med ungefär 40 deltagare per startgrupp.

Sist ut under lördagen är Fun Run där det inte finns tidtagning eller straffrundor.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten