Hoppa till huvudinnehåll

Jättesatsning på Åbo hamnområde – Sverigebåtarna får gemensam terminal och stort parkeringshus planeras

modellbild över åbo hamn
Arkitektbyråns vision över hamnområdet. modellbild över åbo hamn Bild: Scauman Arkitekter/Åbo stad Åbo hamn,Åbo slott,Viking Line,Silja Line,fraktfartyg

Hamnområdet i Åbo kommer att utvecklas kraftigt under de kommande åren. Planerna är att skapa en gemensam terminal för Viking Line- och Silja Line-båtarna samt ett stort parkeringshus.

Det är Viking Line Abp, Tallink Silja Oy, Åbo Hamn Ab och Åbo stad som på onsdag (22.8) undertecknar en strategisk avsiktsförklaring för att börja utvecklingsarbetet.

Avtalet skrivs under efter att Åbo stads stadsstyrelse behandlat ärendet på måndagen (20.8). Det här meddelar Åbo stad i ett pressmeddelande på fredagen (17.8.) i samarbete med utvecklingsparterna.

Målet är att skapa en unik stadsdel

Parternas mål är att skapa en helt unik stadsdel, där turismen och godstrafiken samt företagsverksamheten och boendet utvecklas tillsammans i Åbo passagerarhamn.

Det här ska också leda till ett stort mervärde för turismen.

Åbo stadsdirektör Minna Arve säger i pressmeddelandet att passagerar- och frakttrafiken är synnerligen viktiga för staden.

- Vi vill erbjuda de bästa möjliga förhållandena för att utveckla affärsverksamheten. En effektivering av hamnområdena och den operativa verksamheten för trafiken prioriteras, men alla förnyelser görs med hänsyn till miljön och den framtida bosättningen. Dessutom ska tryggheten för resenärerna och frakten beaktas.

"Ökad upplevelse för båtresenärerna"

Viking Line Abp:s verkställande direktör Jan Hanses beskriver i pressmeddelandet rutten mellan Åbo och Stockholm som havens snabba motorväg, känd både bland nordbor och europeiska resenärer.

Och Tallink Silja Oy:s verkställande direktör Margus Schults ser fram emot samarbetet.

- Det är fint att vi tillsammans börjar planera och utveckla passagerarhamnsverksamheterna i Åbo. Jag tror att vi i samarbete med olika involverade förmår förverkliga en resenärsupplevelse som löper ännu bättre än förut för såväl kryssningspassagerarna, bilresenärerna som även för frakten.

modellbild över åbo hamn
Arkitektbyråns vision över hamnområdet. modellbild över åbo hamn Bild: Scauman Arkitekter/Åbo stad Åbo hamn,Viking Line,Silja Line,Planritning

Samterminalen byggs av Åbo Hamn

Den nya samterminalen som planeras byggs av Åbo Hamn.

Både Viking Line och Silja Line kommer följa samma tidtabeller som tidigare, när arrangemangen har blivit färdigställda.

Det säger Åbo Hamns verkställande direktör Christian Ramberg om de framtida planerna i pressmeddelandet.

Även det nya parkeringshuset som planeras i samband med samterminalen kommer att skötas om av Åbo Hamn.

Allt ska vara klart om sex år

Man ska också göra det smidigare att färdas på området, berättar Åbo stad i pressmeddelandet.

Nya landsvägs- spårbundna och andra trafikförbindelser planeras därför i samband med samterminalen och parkeringshuset.

Förutom företagen kommer också invånarna i området att få delta i planeringen.

Kostnaderna för terminalen uppskattas vara cirka 45 miljoner euro och avsikten är att samterminalen och de nya trafikarrangemangen ska bli färdiga före slutet av år 2024.

Läs också