Hoppa till huvudinnehåll

Svårt att följa lagen och tjäna pengar på glass - "Man måste sälja en hel del bollar bara för att täcka hyreskostnader"

Låda med chokladglass med skopa i.
En halvtimme osålda glassbollar kan redan vara en stor förlust. Låda med chokladglass med skopa i. Bild: Oleg Begunenko OAO IndigoLotos glass,Glasskiosker,chokladglass,Skopa

För företagare för glasskiosker kan det vara en så gott som omöjlig ekvation att ha en lukrativ verksamhet och samtidigt följa lagen kring arbetsvillkor. Därför valde Sallu Högberg att till största del sälja själv under de fem år hon hade en glasskiosk i Ekenäs.

Den här arbetsgivaren har ingen koppling till fallen som nämns i artikeln om missförhållanden i glasskiosker.

- Jag tyckte också att det var väldigt roligt att sälja glass och ha något eget, berättar hon.

Yle Västnyland berättar om hur sommaranställda i glasskiosker arbetar i temperaturer upp till närmare 50 grader, med endast en toalettpaus under dagen och utan möjlighet att äta lunch.

"Bedrövligt att inte kunna gå på toaletten"

Det här är bekant problematik för Högberg. Hon menar att det kan vara okej för företagaren själv att arbeta enligt sådana villkor, men att man måste minnas att arbetsgarna har andra rättigheter.

- Ifall jag var kissnödig så höll jag mig i ett par timmar, det är något jag lärde mig. Samtidigt ska förstås alla ha rätt att gå på toaletten, konstaterar hon.

Kvinna i profil med mörkt hår i page. Hennes ansiktet lyses upp från ett fönster som inte syns i bild.
Sallu Högberg ser med andra ögon på arbetet i glasskiosk nu när hon fått lite distans. Kvinna i profil med mörkt hår i page. Hennes ansiktet lyses upp från ett fönster som inte syns i bild. Bild: Nicole Hjelt / Yle Kvinna,Sallu Högberg

Toaletten finns oftast en bit ifrån kiosken och det innebär också ett problem.

- Det kan vara omständigt att låsa kiosken och svårt att ta paus när det finns kunder som väntar, säger hon.

Nu när Högberg fått lite distans efter att ha jobbat med annat så inser hon att det hela är ganska absurt.

- Det är bedrövligt att man inte ska kunna gå på toaletten när man behöver det, men så är det ofta i servicebranschen, säger hon.

Luftkonditionering en dyr investering

Den höga temperaturen i kiosken är inte heller obekant för Högberg.

- Även under normala somrar så gjorde värmen från frysarna att det ofta var omkring 40 grader i kioskerna, berättar hon.

Högberg säger att den bästa lösningen vore om leverantörerna utrustade kioskerna med luftkonditionering.

- Det kostar omkring 1 000 euro vilket är en liten utgift för leverantören men för en företagare kan det innebära hela vinsten för en månad, förklarar hon.

Svårt att förstå hur stor förlust en halvtimme kan vara

De glassförsäljare Yle Västnyland talat med hade inte heller någon möjlighet till lunchpaus. Det känner också Högberg igen.

- Det är säkert svårt för många att förstå hur stor den ekonomiska förlusten är om kiosken är stängd i en halvtimme under en varm dag, säger hon.

Företagarnas intäkter är mellanskillnaden på det de köper in glassen för och det pris de säljer den för. Företagaren får besluta om försäljningspriset.

- På grund av de konkurrerande kioskerna kan man ändå inte ha högre pris på glassen än andra, säger Högberg.

Företagarna har ändå betydligt mer utgifter än endast glassen. Allt från bägare och skedar till större saker så som försäkringar, el och hyror äter upp av budgeten.

- Man är tvungen att sälja en hel del bollar redan för att täcka stadens hyra för platsen där man har kiosken, säger hon.

Försåg kiosken med kylskåp och mikro

För att inte förutsätta att någon skulle arbeta utan mat lät Högberg de anställda hämta med sig mat till kiosken.

- Det är inte tillåtet att äta i kiosken men de fick gå utanför och äta om de ville, förklarar hon.

Högberg såg till att det fanns ett kylskåp att förvara maten i och en mikrovågsugn att värma upp den i - något som fattades i de kiosker de arbetatagare Yle Västnyland talat med arbetade i.

- I kylskåpet fanns också vatten och saft som de fick ta av så mycket de behövde, säger Högberg.

"Företagare måste vara villig att jobba själv"

En annan lösning för att göra arbetsdagen humanare var att ha halvdagsskift. De anställda arbetade fyra timmar och Högberg resten av dagen.

- Man måste vara villig att jobba själv om man vill att verksamheten ska vara lönsam, säger hon.

Hon kunde också rycka in vid behov.

- Om någon behövde en paus kunde de sms:a mig så kom jag på plats.

Knepigt med rinnande vatten

Ett annat problem som de arbetstagare Yle Västnyland talat med berättade om var bristen på rinnande vatten. Högberg säger att det är ett knepigt problem.

- Egentligen borde det finnas då man diskar och städar under dagen. Samtidigt så är det kanske inte lönsamt att dra vatten till en kiosk man har för en sommar. Jag hämtade själv vatten till kiosken i kanistrar, men jag har hört om fall där arbetstagarna oavlönat varit tvungna att hämta vatten, säger hon.

"Våga säga till"

Många som arbetar i glasskiosker är under 18 år och det är ett strategiskt val, menar Högberg.

- Det är billigare så, säger hon.

Trots de anställdas ringa ålder påminner Högberg om att det är viktigt att våga säga till om något inte känns rätt.

- Jag vet att det är svårt och att chefer inte heller alltid lyssnar, men då kan man till exempel vända sig till en förälder eller leverantören, föreslår hon.

Allt kostar

Högberg har svårt att tänka sig någon lämplig lösning när det gäller de lagstadgade pauserna.

- Det är lite av en oskriven regel i servicebranschen, säger hon och syftar på att man jobbar hungrig och kissnödig.

Hon säger att man som företagare kan göra mycket men allt kostar.

- Om det var frågan om ett ställe som har öppet året om så skulle det kanske inte vara något problem. När man bara har öppet under sommaren och man aldrig vet hurdant vädret blir så måste man nästan alltid ta den billigaste vägen, förklarar hon.

Bättre utrustade kiosker

Högberg ser gärna att leverantörerna tar ett större ansvar för bättre utrustade kiosker och smidigare kommunikation.

- Från min leverantör så var det alltid väldigt oklart med kostnader. De kunde till exempel säga att leveransen av kiosken skulle kosta 500 euro men så kom det aldrig någon räkning. Hade jag vetat det hade jag kunnat budgetera för något annat, berättar Högberg.

Snälla kunder

Det kan också uppstå oväntade utgifter.

- Jag hade ett fall då en kund kastat upp hemma. Då var jag tvungen att göra mig av med all glass. Det visade sig vara frågan om norovirus och inte något fel på glassen men det är inte något man kan riskera, förklarar hon.

På tal om kunder har Högberg bara goda erfarenheter av dem. Många var till och med måna om hennes välmående.

- De kommenterade hur det måste vara varmt i kiosken och hur jag säkert har bråttom. De frågade också om jag hunnit äta något, berättar hon.

Rättelse 18.8 kl. 10.53: På grund av en olycklig formulering uppstod ett missförstånd att leverantören ansvarar för försäljningspriset av glassen. Det är ändå företagaren som får besluta om försäljningspriset. Artikeln är nu uppdaterad med ett förtydligande. Tillagt även kommentar av Högberg om priset.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland