Hoppa till huvudinnehåll

Viktigt prejudikat från Högsta förvaltningsdomstolen: Google måste radera morddömd mans hälsouppgifter från sina sökresultat

Googlen iso toimistorakenus New Yorkissa kuvattuna alhaalta ylös.
Googlen iso toimistorakenus New Yorkissa kuvattuna alhaalta ylös. Bild: EPA/JUSTIN LANE google

Högsta förvaltningsdomstolen har för första gången tillämpat EU-domstolens linje om sökresultat. Domstolen har beslutat om att Google måste ta bort sökresultat på en medborgares begäran.

Ett beslut från EU-domstolen om att individer har rätt att kräva att söktjänsen tar bort sökresultat har tillämpats i Finland.

Det var dataskyddsombudsmannen som krävde att uppgifterna tas bort, som en följd av att Google vägrat ta bort uppgifterna på personens begäran.

Målsägande i fallet är en man som är dömd för mord, men enligt domstolen var nedsatt tillräknelig. Uppgifterna som han velat skydda är hans hälsouppgifter. Enligt Högsta förvaltningsdomstolens utslag ska uppgifterna vara privata.

Google har vägrat avlägsna uppgifterna från sina sökresultat. Enligt HFD är mannens rätt till privatliv och skydd av personuppgifter ärndå viktigare än allmänhetens intresse att ta del av hälsouppgifterna.

Mannen är dömd för ett mord han begick i januari 2012. Han frigavs i juli 2017.

Från högsta förvaltningsdomstolen hävdar man att beslutet om att ta bort sökresultatet varken påverkar allmänhetens möjlighet till samhällsdebatt eller hämmar yttrandefriheten.

Dataskyddsombudsmannen beordrade Google att ta bort mannens uppgifter för drygt två och ett halvt år sedan.

Dataskyddsombudsmannen hävdar att Googles sökresultat permanent har skadat mannen.

Google hävdar att borttagandet av länkarna hämmar yttrandefriheten.