Hoppa till huvudinnehåll

Ben Bergman gör musiken till dokumentären "Maria och demonen"

Musikern Ben Bergman vid mixerbordet i ett kontrollrum.
Musikern Ben Bergman vid mixerbordet i Midas studio. Musikern Ben Bergman vid mixerbordet i ett kontrollrum. Bild: Yle/Roger Källman musiker,kontrollrum,Studio,ben bergman

Som bäst sitter kompositören Ben Bergman och lägger sista handen vid musiken till dokumentärfilmen "Maria och demonen". Filmen handlar om en kvinnas kamp mot anorexi och är regisserad av Jan-Olof Svarvar.

Ben berättar att han redan tidigare har samarbetat med Jan-Olof. Så fick han genom en gemensam vän höra om den nya filmen och att den ännu saknade musik.

- Så då satt jag i nästan två veckor och skrev ett stycke med namnet "Fyra satser i tyst vemod". Sen tog jag med mig en dunk vin, åkte hem till Jankko och manipulerade skiten ur honom och tog filmen!

Det som gjorde att Ben absolut ville göra musiken var de många fina filmer som Jan Olof Svarvar tidigare gjort. Speciellt den internationellt uppmärksammade "Tills cancern skiljer oss åt" gjorde stort intryck.

- Jag visste att han har ett emotionellt språk som tilltalar mig och som jag kände igen. Jag bara kände att jag måste få göra den här filmen med honom.

En film med "riktig" musik

Ben har också tidigare gjort musik för film och TV. Det här projektet är ändå första gången som han komponerar musik enkom för speciella scener.

- Ofta gör man en musikbank - säg en timme och 20 minuter - som sen i klippet används där det passar. Nu sitter vi i stället och jobbar med bilden, storyn, dramaturgin hela tiden.

En person sitter vid mixerbordet i ett kontrollrum.
En person sitter vid mixerbordet i ett kontrollrum. Bild: Yle/Roger Källman Studio,inspelningsstudior,kontrollrum,Mixerbord,ben bergman

Samarbetet med regissören Jan-Olof Svarvar beskriver Ben Bergman som ett gummiband som dras åt olika håll.

- Vi ändrar i båda ändorna hela tiden. Han skickar en uppdaterad version och så sänder jag en uppdaterad version tillbaks, och så vidare.

Ben och Jan-Olof bestämde också att filmen skulle ha så att säga "riktig" musik, det vill säga låtar som står på egna ben och inte bara stämningsskapande ambienser.

- Så kommer vi också att släppa musiken som skiva, säger Ben.

Filmmusiken fördjupar bilden

Ben säger att han håller på att lära sig filmmusikens "språk". Det handlar om hur musiken kompletterar det som man direkt ser hända i bild och ger ett större djup. Han ger ett exempel: en person i filmen gråter.

- Varför gråter hon, varifrån kommer känslan? Om hon till exempel gråter för att hon älskar en person och man tar fram den kärleken genom musiken så gör man bilden mycket djupare.

Bens största förebild då det gäller filmmusik är den italienske kompositören Ennio Morricone - känd bland annat för sitt samarbete med regissören Sergio Leone.

- Jag kommer om och om tillbaka till honom. Det kan vara pojkaktig nostalgi, eller så tycker jag bara att det är så fruktansvärt bra!

Bens deadline för musiken är den 25.8. Premiären för "Maria och demonen" är inte helt fastslagen, men i skrivande stund lutar det mot början av december 2018.

Om framtiden säger Ben att han har fler filmprojekt på gång, bland annat ytterligare ett med Jan-Olof Svarvar. Det är ytterligare ett tungt tema som den ska handla om: eutanasi.

Läs också