Hoppa till huvudinnehåll

Flera Helsingforsmuseer tillåter numera fotografering, vissa med blixt – men i ett museum är det ännu förbjudet

Kvinna tar ett foto med sin telefon på ett museum.
Flera konstmuseer kommer överens med konstnärer om att det ska vara möjligt för besökare att ta bilder av utställningar och dela bilderna i sociala medier. Arkivbild. Kvinna tar ett foto med sin telefon på ett museum. fotografering,smarttelefoner,konstmuseer,konstverk

Fotoförbud i museer verkar vara ett minne blott. Flera museer vill också att besökarna delar sina foton på sociala medier. Men det finns också museer som håller fast vid förbudet. Det här visar Yle Huvudstadsregionens rundringning till museer i Helsingfors och Esbo.

I och med att så gott som alla nuförtiden går omkring med en ganska bra kamera i fickan, det vill säga smarttelefonen, tas det mångfaldigt fler bilder än tidigare. Museer har tidigare kunnat ha en strikt inställning till fotografering för eget bruk, men så är inte längre fallet.

Yle Huvudstadsregionens rundringning till nationalmuseet, konstmuseet Ateneum, museet för nutidskonst Kiasma, Helsingfors konstmuseum HAM, Finlands fotografiska museum, Mannerheimmuseet och Esbo moderna konstmuseum EMMA visar att alla förutom ett museum godkänner fotografering. Bara i Mannerheimmuseet i Brunnsparken i Helsingfors råder det fotoförbud för besökare. Hur museet motiverar sitt förbud framkommer senare i artikeln.

Tycker du man ska få fotografera på museum?

Ja, men inte med blixt.
55.9% (81 röster)
Ja, om utställningen är öppen för allmänheten ska all fotografering också vara tillåten.
30.3% (44 röster)
Nej, museiupplevelsen är det viktigaste och fotografering stör.
13.8% (20 röster)
Antal avgivna röster: 145

"Utställningen är synlig för besökarna, varför får man då inte ta bilder?"

Strax innanför ingången till konstmuseet Ateneum finns en bild som visar att fotografering med blixt är förbjuden, men inget annat förbud finns.

Ateneums informatör Anna Kari skriver i ett mejl att det under de senaste två åren har varit tillåtet att fotografera under flera olika utställningar. Vissa specifika konstverk i de här utställningarna har det ändå varit förbjudet att fotografera.

Dietrich Schlenzka har precis besökt Ateneum. Den här gången knäppte han inga bilder.

– Det fanns inget så unikt inne i museet att jag skulle ha tagit en bild. Om jag är utomlands brukar jag ta bilder av något sällsynt.

Han förstår att kamerablixtar kan förstöra en målning om den inte är bakom glas, men annars förstår han sig inte på fotoförbud i museer.

– Men förstås vill museer sälja egna postkort, kanske det är orsaken. Utställningen är ändå synlig för besökarna, varför får man då inte ta bilder?

Han erkänner att han ibland tagit bilder fastän det varit förbjudet.

Man står utanför Ateneum.
Dietrich Schlenzka erkänner att han ibland tagit bilder i museum fastän det varit förbjudet. Man står utanför Ateneum. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Ateneum,museer,konstmuseer,Dietrich Schlenzka

"När alla fotograferar sina egna saker faller situationen isär"

Mannerheimmuseets kurator Kristina Ranki säger att fotografering är förbjuden eftersom det splittrar upplevelsen i museet.

– Den främsta orsaken är att guidens berättelse är det centrala och upplevelsen ska vara kollektiv. När alla fotograferar sina egna saker faller situationen isär. Under speciella situationer är det ändå möjligt för en grupp att ta ett gruppfoto som minne. Men att under en timmes guidning stanna och ta bilder av enskilda föremål är omöjligt, säger Ranki.

Ranki säger att hon märkt att förbudet inte alltid håller.

– Ibland har jag på sociala medier hittat bilder inifrån museet, också sådana tagna på andra sidan repet, säger Ranki.

– Ibland kan vi ge tillstånd till fotografering och jag funderar på om man kunde ordna tillställningar på museet där besökarna kommer bara för att fotografera, så kallade ”instawalks”.

Fotografering med blixt förbjuden i Ateneum.
I Ateneum är det bara förbjudet att fotografera med blixt. Fotografering med blixt förbjuden i Ateneum. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn fotografering,Ateneum,förbudsskylt

"Omöjligt att övervaka vad besökare använder sina bilder till"

Rundringningen visar att övriga museer har en mer liberal linje till fotografering. Nationalmuseet tillåter fotografering överallt för eget bruk.

– Däremot är det förbjudet att fotografera med stativ och det kan vara förbjudet att fotografera vissa föremål, men i så fall står det fotografering förbjuden där utställningen börjar. I samband med att utställningen planeras med konstnären kommer vi överens om fotografering, men jag minns inte att det skulle ha rått fotoförbud under någon utställning, säger Aino-Maja Kaila, utställningsamanuens.

Kaila säger att vill man fotografera för kommersiellt bruk bör man komma överens om det med museet.

– Det är ändå omöjligt att övervaka vad besökare använder sina bilder till, till exempel om de delas på sociala medier. För att förhindra det borde vi i så fall också förbjuda fotografering, säger Kaila.

"Den lilla blixten som finns i telefonen skadar inte konstverket"

Vid museet för nutidskonst Kiasma är all fotografering tillåten, också med blixt.

– Vanligtvis fotograferar besökarna med telefonen och de använder inte blixt. Den lilla blixten som finns i telefonen skadar inte konstverket eftersom det sker så sällan. Men om det plötsligt skulle börja användas blixt i stor utsträckning skulle vi antagligen vara tvungna att förbjuda just det, säger chefen för publikarbetet, Minna Raitmaa.

Raitmaa säger att huvudregeln vid Kiasma är att man får fotografera för eget bruk och det är också i allmänhet tillåtet att sprida bilderna på sociala medier. I princip kan konstnären ändå förbjuda att bilder från utställningen publiceras på sociala medier, men det är enligt Raitmaa väldigt ovanligt.

– De flesta konstnärer skriver i kontraktet med oss att det är okej. De ser gärna att deras konst syns på sociala medier, säger Raitmaa.

Raitmaa säger att reglerna kring det här tidigare var striktare.

– Numera tas fotograferingen upp när vi gör ett kontrakt med en konstnär.

Ernst Mether-Borgströms 100-årsjubileumsutställning på EMMA
I konstmuseet Emma uppmuntras besökarna att ta bilder av utställningarna. Ernst Mether-Borgströms 100-årsjubileumsutställning på EMMA Bild: Ari Karttunen/EMMA modernism,konst,konstnärer,konstutställningar,Esbo moderna konstmuseum (Emma),Ernst Mether-Borgström

"Vi uppmuntrar besökarna att ta bilder för eget bruk"

Arja Miller, intendent vid konstmuseet Emma i Esbo, säger att museet uppmuntrar sina besökare att dela sina konstupplevelser.

– Vi uppmuntrar besökarna att ta bilder för eget bruk med sin telefon. Vi strävar också efter att göra kontrakt med konstnärerna där de ger tillstånd till att bilder från utställningen får delas på sociala medier.

Varför gör ni det?

– Vi tror på att den egna upplevelsen är något som du vill dela med dina vänner. Och vi vill vara en del av det.