Hoppa till huvudinnehåll

Kina sparkar ledande tjänstemän på grund av vaccinskandal

Sjukskötare vaccinerar spädbarn i Kina.
Sjukskötare vaccinerar spädbarn i Kina. Bild: EPA-EFE/TAN KAIXING Kina,vaccin,vaccinering

Sex ledande tjänstemän vid det kinesiska livsmedels- och läkemedelsverket har fått sparken efter att det avslöjats att odugliga vacciner bland annat till barn har sålts på den kinesiska marknaden.

Skandalen handlar bland annat om ett kinesiskt vaccin mot rabies som inte hade någon som helst effekt. Dessutom hade hundratusentals barn fått ineffektivt vaccin mot bland annat difteri och stelkramp.

Redan tidigare har nästan 20 direktör vid vaccintillverkaren Changchun Changshen Biotechnology häktats. Bolaget har beskyllts bland annat för att ha förfalskat data om rabiesvaccinet.

Myndigheterna har sparkat också en ledande regional tjänsteman. Sammanlagt över 40 tjänstemän har enligt nyhetsbyrån Xinhua ställts till svars för skandalen.

Samtidigt har sex regeringstjänstemän i provinsen Hubei avskedats med anledning av ett annat fall av undermåligt vaccin. Den berörda vaccintillverkaren säger sig ha avskedat en direktör och gett åtta anställda en varning.

Läs mera:

Odugligt vaccin chockerar kineserna - risken för farsoter ökar

Först framkom det att ett kinesiskt vaccin mot den dödliga sjukdomen rabies inte hade någon som helst effekt. Kort efter det visade det sig att hundratusentals småbarn hade fått sekunda vaccin mot bland annat difteri och stelkramp.