Hoppa till huvudinnehåll

Könsstympning ska diskuteras i riksdagen - medborgarinitiativ fick över 50 000 underskrifter

Tillhyggen använda för kvinnlig könsstympning.
Olika verktyg som används för kvinnlig könsstympning. Tillhyggen använda för kvinnlig könsstympning. kvinnlig könsstympning

Efter en trög start fick ett medborgarinitiativ om att förbjuda könsstympning av kvinnor och flickor fart den här veckan och kom upp i 50 000 underskrifter.

I och med de 50 000 underskrifterna ska ärendet tas upp till behandling i riksdagen.

I Finland är könsstympning av kvinnor och flickor i dag förbjudet enligt strafflagen i och med att det kan betecknas som misshandel eller grov misshandel.

De som har startat medborgarinitiativet vill ändå ha en separat lag som uttryckligen handlar om förbud mot könsstympningen och som också förbjuder könsstympning som görs utomlands.

Luft under vingarna först den senaste veckan

Justitieminister Antti Häkkänen (Saml) har tidigare sagt att en dylik lag inte behövs, med hänvisning till lagtolkningen om att könsstympning kan beskrivas som misshandel.

Enligt en tidigare utredning som föreningen Fenix har gjort görs könsstympning på finländska flickor i hemlighet både i Finland och utomlands.

Medborgarinitiativet har varit aktivt sedan april, men en klar majoritet av underskrifterna har kommit in under den senaste veckan.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes