Hoppa till huvudinnehåll

Med ny tränare ska Sport gå tillbaka till rötterna: ”Örnlogon har varit lite smutsig men nu ska vi tvätta av den”

Ari-Pekka Pajuluoma tränar Vasa Sport.
Ari-Pekka Pajuluoma är ny tränare i Vasa Sport. Ari-Pekka Pajuluoma tränar Vasa Sport. Bild: Yle/Antti Koivukangas Ari-Pekka Pajuluoma,Vasa Sport,FM-ligan i ishockey

Att hitta tillbaka till klubbens identitet och återfå supportrarnas förtroende står högt i kurs för Ari-Pekka Pajuluoma inför den kommande ligasäsongen. Pajuluoma har ersatt Tomek Valtonen på tränarbänken och står inför sitt elddop i ligan. Det gäller att njuta och göra ett bra jobb, säger han till Yle Sporten.

Vasa Sport har inte haft det lätt sedan laget fick en plats i ishockeyligan. 14, 10, 14 och 15 blev placeringarna under de fyra säsongerna som Tomek Valtonen ledde laget.

Efter förra säsongens jumboplacering fick Valtonen sparken och ersattes av Ari-Pekka Pajuluoma som har ett långt förflutet i klubben som både spelare och tränare. När pucken faller i isen på hemmaplan mot Pelicans den 14 september så är det en dröm som går i uppfyllelse för Pajuluoma – han har aldrig tränat på liganivå tidigare.

– Det gäller att njuta och göra ett bra jobb. Att få träna ligalaget i hemstaden har varit en dröm. Jag är samma person som kommer till hallen som tidigare, det är bara rollen som är ny, säger Pajuluoma som har ett kontrat av modellen 1+1 till Yle Sporten.

I och med att Pajuluomas historia i Vasa Sport vill man hitta tillbaka till rötterna och spela ett spel som gör att publiken också ska hitta tillbaka till Vasa ishall. För Pajuluoma är det också viktigt att Sport även i framtiden ska vara hela stadens angelägenhet.

– Vi ska utveckla idrottskulturen på nytt, jag kände att det borde bli bättre. Vi ska vara modigare i vårt spel och det utvecklas hela tiden, vi är på rätt väg. Identiteten är självklart viktig. Sport har varit stor sak i Vasa i flera årtionden och en brobyggare mellan språkgrupperna då både svensk- och finskspråkiga håller på klubben.

– Efter tiden i Mestis har klubbens identitet mest handlat om att överleva istället för att vara stolta över logon och försöka vinna varje match. Vi ska inte ge några tomma löften utan vi ska vara ärliga, säger han.

Ari-Pekka Pajuluoma.
Ari-Pekka Pajuluoma har tidigare varit assisterande tränare i Sport samt även tränat klubbens juniorer. Ari-Pekka Pajuluoma. Bild: Juha Tamminen/All Over Press Ari-Pekka Pajuluoma

Ny spelidé ska få Sport på rätt köl

Lagkaptenen Erik Riska har varit med under Sports fyra säsonger i ligan. Riska säger att Pajuluoma har fört in en ny och fräsch stämning i truppen där alla känner sig bekväma i sina roller och en ny klar spelidé.

– Man kan spela ishockey på olika sätt och vi ska lära oss spela spelet och lösa situationer. Vi ska inte bestämma för mycket på förhand, duktiga motståndare läser snabbt spelet om allt är bestämt.

– Vi har en grundstrategi och vi är ingen yr myrstack men vi ska klara av att spela oss ur situationer. Det är riktigt intressant och fast jag spelat i många år så får jag vara på tårna, säger han.

Erik Riska spelar ishockey i Vasa Sport.
Erik Riska är lagkapten i Vasa Sport. Erik Riska spelar ishockey i Vasa Sport. Bild: Yle/Antti Koivukangas Vasa Sport,Erik Riska,ishockey,FM-ligan i ishockey

Förra säsongen tappade Sport tidigt chansen att nå slutspelet och publiken visade ofta sitt missnöje mot tränaren Tomek Valtonen. Till den kommande säsongen gäller det i första hand att föröka komma upp ur bottenträsket.

– Örnlogon har varit lite smutsig men nu ska vi tvätta av den och vi är på bra väg. Man får inte bara tänka kortsiktigt och med små steg tar vi oss uppåt. Och jag förbannat säker på att vi gör det.

– Det är väldigt roligt att komma in på isen och mötas av publikens applåder. Publiken har visat att det är en ny säsong och de är med igen, säger Riska.

Sund vill se bra start på säsongen

Tidigare har Vasa ishall varit en svår plats för motståndarna men framför allt förra säsongen spelade laget riktigt svagt på hemmaplan och vann bara elva av 30 matcher i grundserien.

– Förhoppningsvis kan vi få tillbaka lite av Sports identitet och kämpa och ge allt för fansen. Vi ska verkligen ha en egen spelstil på hemmaplan. Förhoppningsvis får vi en bra start på säsongen, säger backen Tony Sund.

Sund slog sig in i Sports ligalag på allvar förra säsongen då han spelade 47 matcher i grundserien och stod för nio poäng.

– Jag är riktigt taggad. Det har varit en bra sommar med bra träningar. Jag känner mig hyfsat redo, vi har ännu några träningsmatcher som är bra för hela laget, säger han.

Tony Sund spelar ishockey i Vasa Sport.
Tony Sund. Tony Sund spelar ishockey i Vasa Sport. Bild: Yle/Antti Koivukangas Vasa Sport,FM-ligan i ishockey,ishockey,Tony Sund

Till den kommande säsongen har det skett en del förändringar i spelartruppen. Nya spelare som kommit in är bland annat Victor Westermarck, Roope Talaja, Brody Sutter och Sami Aittokallio.

– Vi utgår ifrån att det lag som vi har nu är det som vi kör med under säsongen. Vi har tre spelare på tryout som vi ska utvärdera. Några små förändringar kan komma i fall det blir skador, säger Pajuluoma.

Vasa Sports trupp:

Målvakter:

Mika Järvinen
Sami Aittokallio
Condrad Mölder

Backar:

Ville Saukko
Tony Sund
Oskari Manninen (A)
Niklas Nevalainen
Toivo Pennanen
Jyri Niemi
Mikko Vainonen
Valtteri Viljanen
Victor Westermarck

Anfallare:

Brody Sutter
Erik Riska (C)
Jesse Paukku
Tomi Körkkö
Olavi Vauhkonen
Joel Kiviranta
Tommi Tikka
Joonas Komulainen
Aleksi Ainali
Antti Kalapudas
Miro Lehtimäki
Robert Arrak
Taylor Foster
William Rapuzzi
Roope Talaja (A)
Gustav Willman Borvik

Läs också

Nyligen publicerat - Sport