Hoppa till huvudinnehåll

Rallyikonen förstod att han behöver hjälp medan han låg och spydde ute på gården – Juha Kankkunen i KSML: ”Jag var i förfärligt skick”

Juha Kankkunen.
Alkoholen tog grepp om Juha Kankkunen efter karriären. Juha Kankkunen. Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen Juha Kankkunen

När jag låg ute på gården och spydde sa jag åt mig själv att det här ju är helt huvudlöst, berättar den fyrfaldiga rallyvärldsmästaren Juha Kankkunen i en intervju om sin alkoholism för Keskisuomalainen.

Juha Kankkunen hör till de främsta rallyförarna i historien. Med sina fyra VM-guld delar han tredjeplatsen i alla tiders statistik tillsammans med Tommi Mäkinen, bakom fransmännen Sebastien Loeb (9) och Sebastien Ogier (5).

Kankkunen gjorde VM-seriedebut 1979 och blev sju år senare som 27-åring den dittills yngsta världsmästaren genom tiderna. VM-guldet kammade han hem också 1987, 1991 och 1993, då han även valdes till årets idrottare i Finland.

Men den bländande karriären innehöll flera branta kurvor utanför rallyvägarna.

Kankkunen körde över 20 år i VM-serien. Nu berättar 59-åringen om sin alkoholism i en intervju för Keskisuomalainen.

– Alkoholen kom tidigt in i bilden som ett sätt att slappna av efter tävling. Under min internationella karriär tog vi rejäla fyllor, och jag var helt enkelt en dålig människa, säger Kankkunen till tidningen.

Dammen brast efter karriären

I och med det tajta tävlingsschemat blev Kankkunens festsviter aldrig särskilt långa – i motsats till exempel till formel 1-stjärnan Kimi Räikkönen – men efter karriären släppte begräsningarna.

– Då fanns inte längre något tvingande behov att vrida fast korken. Jag hade överloppstid och kände en enorm tomhet. En bastuöl blev sex. Jag kunde dricka från morgon till kväll tre dagar i sträck, berättar Kankkunen i KSML.

– Jag var i förfärligt skick, och när jag låg ute där på gården och spydde sa jag åt mig själv att det här ju är helt huvudlöst.

Juha Kankkunen 1994.
Juha Kankkunen vann fyra VM-guld på 1980- och 90-talen. Juha Kankkunen 1994. Bild: imago/Werek/All Over Press Juha Kankkunen

Han sökte hjälp – och fick det. I tre års tid drack Kankkunen inte en droppe alkohol, men efterhand har han tagit försiktiga steg mot måttlig alkoholanvändning.

Absolutism är inte för mig, konstaterar Kankkunen, som beskriver sig som ett ”traditionellt fyllo”.

– Jag har inte supit bort kortet, jobbet, pengarna eller familjen. Jag har ett gott förhållande till mina vuxna söner, men en alldeles underbar fru försvann med alkoholen.

Juha och Pirjo Kankkunen skilde sig hösten 2013.