Hoppa till huvudinnehåll

Ratatosk släpper sin första fullängdsskiva

Ratatosk har sex medlemmar
Ratatosk har sex medlemmar Ratatosk har sex medlemmar Bild: Ratatosk Ratatosk,Jakobstad

"Norrhimlasken" är namnet på Ratatosks skiva. Det här är jakobstadsbandets första fullängdsskiva. Skivsläppet sker ikväll lördag, på After Eight i Jakobstad.

Inspirationskällan för Ratatosk är medeltiden, både när det gäller det musikaliska och scenkläderna för de sex bandmedlemmarna.

Musiken spelades in i Bennäs

Det är nästan ett år sedan musiken spelades in i Tumba Haldins studio i Bennäs, Pedersöre. Musiken på skivan har tidigare framförts live och livekänslan är viktig för gruppen.

- Ja, det är den nog, det är förstås väldigt roligt att ha skivan i handen och att ha varit med om finliret i studion.Live är ändå roligast, säger bandmedlemmen Cecilia Åminne.

Hur ser Ratatosks arbetsmetod ut när ni skapar musik, är det ett kollektivt skapande eller står enskilda gruppmedlemmar för arbetet?

- Varje låt har sin historia men oftast är det så att antingen jag eller Simon Karlsson har nån idé.Sen bollar vi fram och tillbaka tills vi har en grov skiss som presenteras för bandet. I bandet experimenterar vi fram en form som passar. I den här konserten har vi tre extra sångare med.

Ratatosk laddar upp inför skivsläppet på After Eight. På bilden saknas Jonathan Fagerström
Ratatosk laddar upp inför kvällens konsert Ratatosk laddar upp inför skivsläppet på After Eight. På bilden saknas Jonathan Fagerström Ratatosk,Jakobstad

Romantiserad bild av medeltiden

Gruppen Ratatosk har medeltidsinspirerade scenkläder och musiken är folklig även om man inte spelar på medeltida instrument. Det är ändå ingen faktabaserad bild av medeltiden som gruppen vill ge.

- Ingen av oss skulle väl ha velat leva på medeltiden, säger Cecilia Åminne. Det hela fick sin start för fem år sedan på en sommarfest i Fagerbacka i Pedersöre och det var så roligt att vi bara fortsatte, medeltid och sagor intresserar oss alla.

Höga förväntningar på skivsläppskonserten

Ratatosks skiva heter Norrhimlasken och skivsläppet sker på After Eight i Jakobstad, ikväll lördag klockan 20 börjar konserten.

- Vi har väntat så länge på att skivan skall bli klar, ett helt år.Vi hoppas på mycket folk och att alla är glada och att vi gör en bra spelning, säger Cecilia Åminne.

Ratatosk består av Cecilia Åminne, Frank Berger, Matilda Nordström, Simon Karlsson, Jennie Högberg och Jonathan Fagerström.