Hoppa till huvudinnehåll

Trump: Konservativa röster censureras av sociala medier

USA:s president Donald Trump på en presskonferens i Vita husets rosenträdgård 9.6.2017
USA:s president Donald Trump på en presskonferens i Vita husets rosenträdgård 9.6.2017 Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS Donald Trump

USA:s president Donald Trump anser att sociala mediejättar diskriminerar och censurerar konservativa röster.

På lördag anklagade Trump sociala medieplattformar för censur och diskriminering. Trump uttalar sig efter att aktörer som Spotify och Facebook begränsat eller bannlyst användare som hör till Alex Jones, den drivande kraften bakom sajten Info Wars.

- Sociala medier utövar diskriminering mot republikanska och konservativa röster. Jag talar högt och tydligt för Trumpadministrationen: vi kommer inte att låta det ske. De tystar många människor på högern utan att göra något åt andra, skriver Trump på Twitter.

- Censur är en farlig sak och omöjlig att övervaka. Om ni rensar ut fake news, finns det inget så fake som CNN och MSNBC. Jag ber ändå inte om att deras sjuka beteende ska rensas bort. Jag blir van och ser på det med en nypa salt - eller så tittar jag inte alls.

- För många röster tystas, vissa bra, vissa dåliga och det kan inte tillåtas. Vem gör de här valen? Jag kan redan säga att för många misstag har begåtts. Låt alla delta, oavsett om de är bra eller dåliga, och låt oss alla luska ut det själva.

Alex Jones sajt Info Wars har anklagat offren i skolskjutningen i Sandy Hook för att vara skådespelare i en konspiration som strävar efter att smutskasta vapenindustrin i USA.

Enligt Facebook strider sajtens påståenden mot det sociala nätverkets riktlinjer för hatretorik.

- Sidorna har tagits ner för att de förgyller våld, använder sig av nedvärderande språk mot transpersoner, muslimer och immigranter och det bryter mot våra regler kring hatretorik, uppger Facebook.

Trumps favoritplattform Twitter valde att låta Jones stanna kvar men tog i bruk en blockering som gör det omöjligt för honom att publicera inlägg under en begränsad tidsperiod.

Källor: AFP, AP