Hoppa till huvudinnehåll

Bilattacken utanför parlamentet i London gav åtal för mordförsök

Den här silverfärgade personbilen användes av den gärningsman som åtalats för att ha försökt mörda både poliser och civila i London den 14 augusti 2018. En vägbom utanför parlamentet satte stopp för färden.
En vägbom utanför parlamentet satte stopp för attacken. Den här silverfärgade personbilen användes av den gärningsman som åtalats för att ha försökt mörda både poliser och civila i London den 14 augusti 2018. En vägbom utanför parlamentet satte stopp för färden. Bild: EPA-EFE/LONDON METROPOLITAN POLICE London,Westminsterpalatset,parlament

Den man som körde på flera personer utanför parlamentet i London den 14 augusti har åtalats misstänkt för mordförsök, säger Londonpolisen.

Salih Khater åtalas för att ha försökt döda poliser och civilpersoner. Tre personer skadades då 29-åringen körde in i en grupp cyklister innan bilen kraschade in i en vägbom utanför parlamentsbyggnaden. Khater är brittisk medborgare och är ursprungligen från Sudan.

En av de skadade vårdades på platsen medan två personer fördes till sjukhus för vård.

Polisen säger att åklagarna betraktar kraschen som terrorism med tanke på tillvägagångssättet och den ikoniska platsen. Khater har ändå inte åtalats för terroristbrott.

Polis har anlänt till händelseplatsen i London efter att en bil kraschat in i säkerhetsbarriären som omger parlamentet i London.
Polisen spärrade av platsen efter attacken den 14 augusti Polis har anlänt till händelseplatsen i London efter att en bil kraschat in i säkerhetsbarriären som omger parlamentet i London. London,Westminsterpalatset,Storbritannien

50 personer skadades och 5 dödades i London i mars 2017 då en man körde på fotgängare på Westminster Bridge i centrala London. Han körde sedan in i säkerhetsbarriären utanför parlamentet och högg ihjäl en obeväpnad polis, varpå han sköts ihjäl av en annan polis.

På kvällen den 3 juni 2017 blev fotgängare på London Bridge nermejade av en skåpbil som kördes vidare till närbelägna Borough Market där tre gärningsmän klev ut och började hugga ihjäl människor. Elva personer inklusive gärningsmännen dödades och 48 personer skadades.

Den 19 juni dödades en person och åtta skadades då personer som kom ut en moské blev nermejade av en skåpbil som kördes av en högerextremist.

Källor: AP, AFP, Reuter, The Telegraph, Wikipedia, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes