Hoppa till huvudinnehåll

Digital nomad cyklar runt världen

Florent Gouachon med sin långfärdscykel
Florent Gouachon med sin långfärdscykel Florent Gouachon med sin långfärdscykel Bild: Yle/Roger Källman långfärdscykling,cykling,Florent Gouachon

Florent Gouachon från Frankrike kan kallas en digital nomad. Under nio av årets månader är han ute och cyklar världen runt - och samtidigt administrerar han sin webbsajt.

Hans närmaste mål efter Vasa och Finland är Norges Atlantkust och speciellt Lofoten intresserar. Två kontinenter är tillsvidare vita fläckar på Florents karta, Afrika och Sydamerika.

Cykelresan började för fem år sedan

Florent Gouachon är matematiklärare till utbildningen. Han upprätthåller också en gratis webbsajt sedan 2007 med mattelektioner och övningar. Idag är den väldigt populär och har dagligen 10 000 besökare.

Reklamen på den här webbsajten finansierar Florents livsstil, han kan cykla omkring i olika länder och samtidigt sköta sitt jobb.

För fem år sedan startade han sitt cykeläventyr och hittills har det blivit 70 000 kilometer på cykelsadeln, Florent är inne på sin tredje cykel vid det här laget.

En terrängcykel.
Florents nuvarande cykel En terrängcykel. Bild: Yle/Roger Källman cykel,långfärdscykling

- Jag insåg efter att ha cyklat i Europa i början att jag kunde resa och jobba samtidigt. Jag gillar det långsamma sättet att resa och att möta människor och att se naturen, säger Florent Gouachon.

Nio månader av året pågår cykeläventyret, de övriga månaderna tillbringar Florent hemma i Frankrike.

Vad är resans mål

Florent har inga specifika geografiska mål med sitt cyklande, målet är att se världen och möta människor. Några allvarligare incidenter har han inte heller råkat ut för under sina resor.

- Det viktigaste målet är att vara lycklig och att ha ett bra liv.

Enligt Florent behöver man inte heller vara en toppidrottsman för att göra det han gör, han tar det lugnt och gör dagsetapper på cirka 80 kilometer och cyklar ungefär fem timmar om dagen.

Tre i topp

Det finns speciellt tre ställen som Florent lyfter fram från sina resor. De är Island, sydvästra USA med södra delen av delstaten Utah och Tadzjikistan i Centralasien.

- I Tadzjikistan finns det en berömd cykelrutt som går på 4000 meters höjd, Pamirvägen. Den är mycket utmanande men också mycket vacker.

Tredje cykeln på gång

Florent började sitt cykeläventyr med en tävlingscykel men den höll inte måttet och nu är han inne på sin tredje cykel.

En cykel i närbild.
Florents cykel En cykel i närbild. Bild: Yle/Roger Källman cykel,långfärdscykling,Florent Gouachon

- Jag är nöjd med den här cykeln, den är gjord i titan och kolfiber och är mycket lätt men stadig.

Det är viktigt att hålla vikten på packningen nere när det är den egna muskelkraften som är drivkraften, tältet väger bara 1800 gram.