Hoppa till huvudinnehåll

Finländskt rekord av Borgålöparen Sara Kuivisto på 1000 meter – sommarens bästa hopp av lättad Linda Sandblom

Sara Kuivisto.
Sara Kuivisto snabbast i Finland genom tiderna på 1000 meter. (Arkivbild) Sara Kuivisto. Bild: Lehtikuva Sara Kuivisto

Borgå Akilles-löparen Sara Kuivisto förpassade ett 30 år gammalt finländskt friidrottsrekord till historieböckerna på den ovanliga distansen 1000 meter i Pärnu i dag.

Sara Kuivisto har i sommar inte bara gjort mästerskapsdebut genom att delta på både 800 och 1500 meter i EM i Berlin förra veckan – hon har även specialiserat sig på finländsk rekordjakt på udda sträckor.

På 600 meter sprang hon in som Finlands alla tiders tvåa i början av juni. På 1000 meter lyckades hon i kväll kliva in som nummer ett.

Kuivisto vann ett sololopp i estniska Pärnu på tiden 2.40,81, med vilket hon underskred Kaisa Siitonens 30 år gamla rekordtid med 76 hundradelar. Draghjälpen som var beställd dök aldrig upp, men Kuivisto kom inte av sig.

– Jag tänkte att jag helt enkelt kör på. Målet var ändå att ta det finländska rekordet, säger hon i ett pressmeddelande.

– Jag kunde ha sprungit ännu hårdare, men jag tappade tid på att jag var tvungen att dra från början till slut och på grund av att det dessutom blåste kraftig motvind på bortre rakan.

Korte etta i ”motvind”

Finland har även två andra EM-resenärer på plats i Pärnu. Helsingfors IFK:s Annimari Korte vann 100 meter häck på fina tiden 13,17 i en medvind på 2,3 m/s.

Hon slutade också tvåa på sidodistansen 100 meter med tiden 12,18 (+2,1 m/s). Tiden underskrider klart Kortes personbästa, men hon har inte tävlat på sträckan sedan 2007.

– Den där medvinden i häckloppet känns lite konstig. På videobilder ser man på flaggorna att det blåste motvind och så kändes det också i starten. Men helt bra lopp med tanke på att jag tränat hårt efter Berlin, säger Korte.

Hoppa över Twitterpostning

Vasa IS Kristian Bäck vann längdtävlingen med resultatet 783, som han prickade i de två första omgångarna. Bäck stod över två hopp på grund av skadekänningar i låret.

– Jag kände av det i tredje hoppet, och i det femte blev det sedan lite överrotationen så jag valde att skippa den sista omgången, berättar Bäck som fortsätter tävla i Estland nästa vecka ifall skadan ger med sig.

Årsbästa för Sandblom

I Kotkas Stjärntävlingar fick Linda Sandblom äntligen lite ordning på tekniken. Hangö IK:s höjdhoppare, som haft en besvärlig säsong, hoppade nytt årsbästa 184.

– Jag var tvungen att gå tillbaka till mina gamla stegmärken och det förde med sig ett litet baklås mellan öronen. Det här var en stor lättnad. Kanske för stor, säger Sandblom och syftar på att luften gått ur i försöken på 186.

Sandblom slutade tvåa i tävlingen bakom Elina Smolander som tangerade sitt personliga rekord med 186. Smolander, Sandblom och flera andra gör upp om tre platser i Sverigekampen i Tammerfors på fredag.

Läs mera:

Sara Kuivisto vinkar.

Borgås löpardrottning och glassfantom får styrka av hemstadens stöd – vägrade ge upp EM-hoppet: ”Många andra hade redan kastat in handduken”

Som 26-åring går Sara Kuivisto in i sitt första stora friidrottsmästerskap. Jag hittar egentligen inte på nånting som kunde ha gått bättre, säger Borgå Akilles-löparen som åtnjuter stort stöd i hemstaden.

Läs mera:

Annimari Korte.

Trodde hon skulle dö för några år sedan – sjukdomar däckade Annimari Korte totalt, nu gör 30-åringen osannolik EM-debut

Annimari Korte har gjort en makalös resa fram till friidrotts-EM i Berlin. För två år sedan låg Helsingfors IFK- och FC Barcelona-häcklöparen tio kilogram tyngre på stranden utan större tankar på en toppidrottskarriär. Men drömmen slocknade aldrig.

Läs mera:

Linda Sandblom hoppar höjd, 2018.

Höjdhopparen Linda Sandblom ventilerar sin frustration i blogginlägg hon pantat på i några veckor: "Vem fan hoppar istället för mej?"

Friidrottssäsongen 2018 blev inte som höjdhopparen Linda Sandblom hade tänkt sig. Det blev inget EM i Berlin eftersom hoppningen inte fungerade ordentligt i något skede av sommaren. "I slutändan har allting oftast en mening, fastän det just i stunden känns allt annat än så", kommenterade hon den uteblivna EM-biljetten.

Artikeln uppdaterad med Bäcks resultat klockan 22.10.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport