Hoppa till huvudinnehåll

Indonesiska ön Lombok skakades av nytt jordskalv – "Skalven tycks aldrig ta slut"

lombok
lombok Lombok

Den indonesiska ön Lombok har skakats av en ny jordbävning. Det nya skalvet kommer bara två veckor efter det förödande skalvet där 460 människor miste livet.

Skalvet med magnituden 6,3 utlöste jordskred och panik bland invånarna, skadade byggnader och välte omkull motorcyklar. Ett allaktivitetshus som skadats av tidigare jordskalv kollapsade i Sembalun.

- Folk sprang ut på gatorna och grät och skrek, säger ett ögonvittne.

Aktivisten Endri Susanto som arbetar för barnens rättigheter säger att alla sprang ut ur sina hus och samlades utomhus.

Hon säger att människor är traumatiserade av de tidigare jordskalven och efterskalven som aldrig tycks ta slut. Ön har skakats av en serie av skalv och efterskalv sedan den 29 juli.

Det aktuella skalvets epicentrum fanns på 7,9 kilometers djup i den nordöstra delen av turistön. Skalvet kändes av också på grannön Bali och föregicks några minuter tidigare av ett skalv med magnituden 5,4.

Ständiga skalv

Efter den kraftiga jordbävningen den 5 augusti är hundratusentals personer hemlösa på den 4 500 kvadratkilometer stora ön.

Även vägar i synnerhet i norra delen av ön skadades svårt av skalvet, vilket försvårar hjälparbetet.

Indonesien är ett jordbävningsbenäget område som hör till den så kallade Eldringen som omger Stilla havet. Cirka 90 procent av världens jordbävningar äger rum i Eldringen.

Källor: AP, AFP, Reuters