Hoppa till huvudinnehåll

”Jag tänker inte skicka min fru tillbaka för att svälta” – människor som flyr från krisdrabbade Venezuela sitter fast i Colombia

Venezolanerna Gabriel Malavolta och hans fru Yenni vid gränsen mellan Colombia och Ecuador i augusti 2018.
Gabriel Malavolta och hans fru Yenni hör till de venezolaner som sitter fast i Colombia efter att Ecuador infört krav på pass. Venezolanerna Gabriel Malavolta och hans fru Yenni vid gränsen mellan Colombia och Ecuador i augusti 2018. Bild: Reuters Venezuela,migration,Ecuador,Colombia

Ecuador har infört nya regler som förhindrar migranter från Venezuela att ta sig över gränsen utan pass.

Tusentals människor som flytt krisdrabbade Venezuela har tagit sig till Ecuador genom Colombia. Venezuela har i flera år lidit av skyhög inflation och brist på bland annat mediciner.

Fram tills nu har det räckt med ett id-kort för att ta sig över gränsen. Sedan början av det här året har över 600 000 venezuelaner anlänt till Ecuador via Colombia.

Det är tio gånger fler än antalet migranter och asylsökande som försökt ta sig over Medelhavet till Europa under samma tidsperiod.

Drygt 4000 venezuelaner har korsat gränsen mellan Colombia och Ecuador varje dag, enligt ecuadorianska myndigheter.

Omkring en femtedel av migranterna har för avsikt att stanna i Ecuador, medan de flesta vill ta sig vidare söderut till Peru, Chile eller Brasilien, ofta till släktingar i länderna.

Venezuela
Venezuela Venezuela,Sydamerika,Brasilien,Colombia,Peru,Caracas,Ecuador

Colombia har kritiserat Ecuadors beslut att stänga gränsen för venezuelaner utan pass. Det finns en oro för att människor blir kvar i en typ av limbo i Colombia.

Migranterna är ofta utmattade efter flera dagars resande till fots.

Bara omkring hälften av venezuelanerna vid gränsen mellan Colombia och Ecuador har giltiga pass. Det kan ta flera år att få ett pass i Venezuela på grund av krisen i landet.

Christian Kruger är chef för migrationsverket i Colombia. Han anser att Ecuadors beslut om krav på pass inte innebär ett slut på migrationen, utan gör bara läget svårare.

- Migrationen från Venezuela handlar inte om att människor lämnar sina hem för att de vill. De lämnar sina hem för att de måste göra det, sa Kruger.

”Jag tänker inte skicka tillbaka min fru”

På lördagen hade omkring 300 venezuelaner samlats vid gränsövergången Rumichaca, strax utanför staden Ipiales i Colombia, och flera av dem ägde inga pass.

Gabriel Malavolta, en 50 år gammal bilmekaniker intervjuades av Reuters. Han hade lämnat Venezuela tre dagar tidigare och ville ta sig via Ecuador till släktingar i Perus huvudstad Lima.

Malavolta har ett pass medan Yenny Garcia, hans fru, endast har ett id-kort.

- Jag vet inte vad vi ska göra, men vi kan inte gå tillbaka. Jag tänker inte skicka min fru tillbaka för att svälta. Du vet inte hur det är i Venezuela, familjer äter av det de hittar bland soporna, sa Malavolta, som intervjuades i ett av tälten som det internationella Röda korset satt upp vid gränsen.

Nyheten om att Ecuador inte släpper in venezuelaner utan pass var oväntad för många.

- Det var en överraskning. Vi fick veta om beslutet i dag. Det är mycket sorgligt eftersom det finns många venezuelaner som lämnar landet. Jag vet inte vad de ska göra nu, sa Regulo Guaita, som också höll till vid gränsen.

Beslutet motvieras med säkerhet

Peru har också infört krav på pass för venezuelaner.

Inrikesminister Mauro Medina säger att ett krav på pass behövs för att garantera att invandringen sker under organiserade former.

- Om något händer dem måste vi kunna identifiera dem. De flesta som kommer är bra folk, men det finns ruttna äpplen i korgen och polisen måste ha verktyg för att ta reda på vem de här människorna är, sa Medina.

Spänning i Brasilien

Situationen i Venezuela rinner över till grannländerna. Spänningarna mellan lokalbefolkning och migranter från Venezuela har lett till öppet våld i Brasilien.

En stor folkhop i gränsstaden Pacaraima jagade på lördagen ut flera hundra invandrare efter att en butiksägare i staden blivit rånad och misshandlad av fyra venezuelaner.

Venezuelanerna tvingades ta sig tillbaka till gränsen till fots och stadsborna brände de tillhörigheter de lämnat efter sig.

Brasiliansk militärpolis under oroligheter vid gränsen mellan Brasilien och Venezuela.
Militärpolisen ingrep då våldsamheterna blossade upp i Pacaraima. Brasiliansk militärpolis under oroligheter vid gränsen mellan Brasilien och Venezuela. Bild: EPA-EFE Brasilien,Venezuela,kravaller

Pacaraima är den viktigaste gränsövergången mellan Brasilien och Venezuela.

Tiotusentals venezuelaner har flytt från misären i hemlandet till Brasilien, och flyktingströmmen har fått spänningarna att öka i delstaten Roraima.

Brasilien har vid olika tidpunkter stängt gränsövergångar mot Venezuela.

Källor: Reuters, Yle Uutiset, AFP, BBC, The Guardian