Hoppa till huvudinnehåll

Kadri Bäckman förverkligade sin dröm: Dök mellan Europa och Amerika

Karisbon Kadri Bäckman dyker mellan kontinentalplattorna på Island, i Silfrasprickan.
Karisbon Kadri Bäckman förverkligade sin dröm om att dyka mellan Europas och Nordamerikas kontinentalplattor på Island. Karisbon Kadri Bäckman dyker mellan kontinentalplattorna på Island, i Silfrasprickan. Bild: Dive.is / Privat Island,Västnyland,dykning,kontinentalplattor,Silfra

Karisbon Kadri Bäckmans arbetsgivare gav henne chansen att förverkliga sin högsta dröm. Inom kort fick hon dyka mellan Europas och Nordamerikas kontinentalplattor på Island. Efter den fantastiska upplevelsen känns vardagen lite mera spännande.

Alla har vi drömmar, men det är inte alla som förverkligar dem. Kadri Bäckman skrev ner sin högsta önskan om att få dyka mellan kontinentalplattorna på Island och några månader senare blev hon vald till en av de anställda vars drömmar företaget hon arbetar vid valde att förverkliga.

- När jag skrev ner min dröm så tänkte jag att jag har tid, att sedan någon gång. Man sätter det i sin ”bucket list” och förverkligar det sedan någon gång senare, säger Bäckman.

En bucket list är en lista på saker som man vill förverkliga innan man dör.

- Min förman kontaktade mig och bad mig komma på ett möte, helt oförberedd. Jag behövde bara infinna mig där.

Karisbon Kadri Bäckman dyker mellan kontinentalplattorna på Island, i Silfrasprickan.
Karisbon Kadri Bäckman dyker mellan kontinentalplattorna på Island, i Silfrasprickan. Bild: Dive.is / Privat Västnyland,Island,Silfra,dykning,sportdykning

På mötet berättade den dåvarande chefen om hur viktigt det är att kunders drömmar uppfylls. Och plötsligt frågade han: ”Kadri, vad är din dröm?”.

När hon berättat drog chefen ut en dykarutrustning ur skåpet och sade ”Grattis! Du är en av dem vars drömmar vi valt att förverkliga!”

- Det är konstigt hur olika drömmar folk har. Man har jobbat länge ihop med människor, men när de berättar någonting så personligt om sig själva så ändrar man sin uppfattning om dem, säger Bäckman.

Några tiotals anställdas drömmar förverkligades på det här sättet.

- Första steget till att börja förverkliga någonting är att våga börja tala om det, säger hon.

Inte kärlek vid första ögonkastet

Bäckman började dyka tack vare sin man Peter Söderlund, som är erfaren amatördykare. 2014 tog hon sitt första dykarcertifikat och sedan dess har hon dykt både i de västnyländska vattnen och i Medelhavet.

- Det var inte riktigt kärlek vid första ögonkastet. Det tar sin lilla tid, säger hon.

Öppenvattenlägret i Hangö var hennes första dykning. Då var hon nere på tio meters djup och dök i ett vrak. Hon dök i våtdräkt, vilket betyder att det tränger in vatten mellan dräkten och huden, som sedan värms upp. Det känns alltså kallt i början.

Dykarparet Kadri Bäckman och Peter Söderlund i sitt hem i Karis.
Kadri Bäckman förverkligade sin dröm om att dyka mellan två kontinenter. Dykarparet Kadri Bäckman och Peter Söderlund i sitt hem i Karis. Bild: Sofia Kajander / Yle Västnyland,Karis,dykare,peter söderlund

- När man kommer till bottnen är fiskarna inte alls rädda för en. Det finns inte så mycket färger i finska viken, främst olika gröna toner, säger hon.

Efter första dykarlägret där hon fick sitt dykarcertifikat reste hon till Kroatien och dök i Medelhavet.

- Det var då som jag förstod vad allting handlade om. Vattnet var klart, det var inte lika kallt som här och det fanns en massa olika fiskar och växtlighet att se. Det var helt underbart, berättar hon.

Dök mellan två kontinenter

I slutet av april bar det av till Island. Där var Kadri tvungen att lära sig dyka i torrdräkt, eftersom vattnet på Island är för kallt för att dyka i med våtdräkt. Hon tog certifikatet med den lokala dykarklubben.

Silfrasprickan på Island är en spricka mellan den eurasiska och nordamerikanska kontinentalplattan, som fyllts med källvatten från glaciären.

Silfrasprickan på Island

Silfrasprickan på Island är en spricka mellan två kontinentalplattor, den eurasiska och den nordamerikanska. Den finns i nationalparken Thingvellir på Island, en timme från Reykjavik.

Det är den enda platsen i världen där du kan snorkla eller dyka direkt i sprickan mellan två kontinentalplattor. Den är 63 meter som djupast.

Sprickan i jordskorpan bildades 1789 på grund av jordbävningar och kontinentalplattorna glider sakta ifrån varandra, med cirka två centimeter per år.

Vattnet på Island kommer från glaciärerna och är väldigt kallt, oftast mellan 1-3 grader. Det är källvatten som går att dricka.

Säkerhetskraven har skärpts på grund av dykningsolyckor där människor omkommit. Alla som dyker på platsen måste nu bland annat kunna visa att de är vid god hälsa och vana vid torrdräkter.

Källa: https://www.dive.is/fi/dive-sites/silfra

Karisbon Kadri Bäckman dyker mellan kontinentalplattorna på Island, i Silfrasprickan.
Karisbon Kadri Bäckman dyker mellan kontinentalplattorna på Island, i Silfrasprickan. Bild: Dive.is / Privat Västnyland,Island,Silfra,dykning,sportdykning,kontinentalplattor

Det är över hundra meter sikt i den isländska insjön Silfra. Man kan alltså se bottnen från stranden.

Det var lågsäsong när Bäckman var där. Men annars är Silfra ett dykarparadis som många dykare drömmer om att få uppleva.

Bäckman dök på 15 meters djup. Hon beskriver att hon såg en mängd olika blåa toner och vit sand på bottnen, samt olika färgers stenväggar.

Växterna kommer under sommaren men i april var det enda liv hon fick syn på en liten, cirka två centimeter lång havsorganism.

Kadri Bäckman från Karis dök i Silfrasprickan på Island.
Kadri Bäckman från Karis dök i Silfrasprickan på Island. Bild: Dive.is / Privat Västnyland,Island,Silfra,dykning,dykare,sportdykning

- Man känner sig väldigt liten där nere. Du är viktlös. Om du är stilla och andas in så flyter du uppåt och när du andas ut så sjunker du neråt. Man tar fart med fenorna och flyter omkring vart man vill. Det är en otrolig känsla.

- Ibland försvinner bottnen plötsligt under en och då känns det i magen, precis som på Borgbacken.

Karisbon Kadri Bäckman dyker mellan kontinentalplattorna på Island, i Silfrasprickan.
Karisbon Kadri Bäckman dyker mellan kontinentalplattorna på Island, i Silfrasprickan. Bild: Dive.is / Privat Västnyland,Island,Silfra,dykning,sportdykning

Första gången hon inte var rädd för att dyka var på Island. Annars har rädslan varit en ständigt återkommande känsla.

- Man besegrar sina egna rädslor. Jag som är rädd för nästan allting – mörker och höga höjder. Så för mig är det känslan att jag faktiskt klarar av det, säger hon.

Dyka med valar var för riskabelt

Bäckman hade egentligen en tudelad dröm. Hon ville också dyka med valar. Men den lokala dykarklubben svarade att det är alldeles för riskabelt.

- Det är klart att man kan hoppa från båten och plaska med hajar om man vill, men det är på eget ansvar, säger hon.

Man besegrar sina egna rädslor. Jag som är rädd för nästan allting – mörker och höga höjder. Så för mig är det känslan att jag faktiskt klarar av det― Kadri Bäckman

- Problemet med valar är att man inte kan bestämma var de ska placera sig utan de rör sig som de vill. Man är tvungen att följa med fiskstimmen och det är svårt att få chansen att dyka med dem. Men exempelvis valhajen rör sig långsamt och på vissa ställen i världen är det möjligt att dyka med dem och till och med röra vid dem, berättar maken Peter Söderlund.

Det extrema gör vardagen mera intressant

Från rädsla och tvivel till euforin under ytan. Bäckman beskriver hur hon upplever att hon lever mera intensivt efter det stora äventyret.

- Även om man gärna vill uppleva den känslan på nytt, så får man inte bli alltför fäst vid tanken på att det ska hända någonting extremt hela tiden.

Karisbon Kadri Bäckman dyker mellan kontinentalplattorna på Island, i Silfrasprickan.
Karisbon Kadri Bäckman dyker mellan kontinentalplattorna på Island, i Silfrasprickan. Bild: Dive.is / Privat Västnyland,Island,dykning,Silfra,sportdykning

Bäckman berättar om en en cykeltur under sommaren då hon stannade upp och beundrade naturen till fullo.

- Jag har blivit mera medveten om att det finns mindre saker som också känns härliga. Att man inte blir fast i vardagliga rutiner utan bryter emot dem, säger hon.

De västnyländska vattnen är fulla av vrak

Den lokala föreningen Ekenäs sportdykare Piraya ordnar flera dykläger på somrarna. Inte bara i Västnyland utan även utanför. Förra året var de i Rummu i Estland.

Bäckman erkänner att hon inte varit så förtjust i att övningsdyka i simhallen i Ekenäs, där föreningen har möjlighet att testa utrustning och dyka.

Första dykaren stiger i.
Föreningen Ekenäs Sportdykare Piraya dyker i hela Raseborg. Första dykaren stiger i. Bild: Yle/Patrik Rosström sportdykning,Raseborg,Ekenäs

Föreningen har varit och kontrollerat vad det ligger för skatter på bottnen vid de allmänna simstränderna i Raseborg. Bäckman har varit med och dyka till Flacksjö i Pojo och till Svedjaträsket i Karis.

- Det går bra att dyka i Raseborg och det finns många intressanta platser. Det finns vrak som ligger väldigt nära stränderna, så man behöver inte ens åka ut med båt. Sikten är lite begränsad, speciellt sommartid, men tidig vår och sen höst så är det nog väldigt bra sikt, säger Peter Söderlund.

Nästa utmaning

Den främsta orsaken till att Bäckman inte har dykt så mycket i Finland är att hon föredrar att dyka i torrdräkt. Med den kan man ha på sig vanliga kläder undertill och slipper känna av det kalla vattnet.

Efter att ha uppfyllt sin stora dröm så finns det fortfarande dykdestinationer kvar på listan.

- Nu finns det mindre drömmar. Jag åker säkert ivrigare med på alla dykningar här i Finland bara vi får utrustningen i skick, säger hon.

- Sen finns ju valarna fortfarande kvar, flikar Söderlund in.