Hoppa till huvudinnehåll

Krisprat kring HJK efter femte raka segerlösa matchen – Lehkosuo lyfter fram dystra facitet bakom Europamissen: ”Det berättar allt”

Mika Lehkosuo och Moshtagh Yaghoubi kramar om varandra.
Vilken är egentligen relationen mellan Mika Lehkosuo och Moshtagh Yaghoubi? Mika Lehkosuo och Moshtagh Yaghoubi kramar om varandra. Bild: Toni Hekkala / All Over Press Moshtagh Yaghoubi,Mika Lehkosuo

HJK toppar fortfarande den inhemska herrligan i fotboll, men formkurvan pekar nedåt. I dag nollades HJK av jumbon PS Kemi på hemmaplan – och nu spekuleras det om en spricka mellan chefstränaren och stjärnspelaren Moshtagh Yaghoubi.

HJK fortsätter gå tungt. För några dagar sedan fullbordades magplasket mot Olimpija Ljubljana i Europa League-kvalet – i dag blev det endast 0–0 hemma mot ligajumbon PS Kemi.

HJK förde spelet mer eller mindre genom hela matchen men kom inte närmare än en ribbträff. Evans Mensah hade ett mål bortdömt för offside – och som grädden på moset lämnade yttern planen skadad.

– Vi saknade två saker i dag. Dels gjorde vi inte mål trots massor med chanser, dels fick vi inte upp tempot tillräckligt för att knocka en stapplande motståndare. Vi hade inte energin som krävdes, säger Mika Lehkosuo till Yle Sporten.

Hur mycket tror du Europamatcherna inverkade på det?

– Utan tvekan inverkade de. Under andra halvlek märkte man att spelarna som spelat stora minuter på torsdag kväll började vara utpumpade.

Pekar på lagspelslogiken

Det positiva enligt chefstränaren var att PS Kemi i praktiken helt saknade målchanser. Ljubljana nätade sju gånger mot HJK över två matcher.

– I Europa har vi släppt in för många mål, men nu var motståndaren helt chanslös. Det var ett bra attitydtest för oss. Jag är inte orolig över vårt spel, men visst harmar det otroligt mycket. Vi tappade två helt onödiga poäng.

Bollen i PS Kemis målområde i matchen mot HJK.
Kemis målvakt Mikko Vilmunen höll HJK på noll. Bollen i PS Kemis målområde i matchen mot HJK. Bild: Lehtikuva HJK Helsingfors,Palloseura Kemi Kings

Var det något ni kunde ha gjort annorlunda mot Ljubljana?

– Det finns en miljon saker man kan spekulera kring, men sanningen är att vi inte räckte till. Vi var för mycket efter, det är helt klart, men en överraskning var det inte, menar Lehkosuo.

– Lagspel följer en logik där klubbar med mer pengar har bättre spelare och därmed når mer framgång. HJK har spelat Europafotboll i 55 år, varit inblandat i 60-70 matchpar och endast två gånger slagit ut en på förhand sett starkare motståndare. Det berättar allt.

MTV: Tvist med Yaghoubi

HJK är fortfarande på väg mot ligaguld med en åtta poängs marginal ner till tvåan RoPS med tio omgångar kvar att avverka, men allt är inte frid och fröjd inom klubben.

Helsingforslaget har senast vunnit en match den 28 juli. Efter det är saldot två kryss mot inhemskt motstånd och tre förluster ute i Europa.

Nu rapporterar dessutom MTV Sport att stjärnspelaren Moshtagh Yaghoubi tog så pass illa vid av Lehkosuos besked att han startar PS Kemi-matchen på bänken, att han inte alls dök upp på stadion.

Lehkosuo och Yaghoubi ska enligt MTV Sport ha grälat och det är i dagsläget oklart om 23-åringen fortsätter i klubben.

Viktig poäng för Kemi

För PS Kemi gav dagens skrällpoäng hopp. Laget ligger fortfarande sist i tabellen men avståndet upp till IFK Mariehamn krympte i och med krysset till en poäng.

Dock bara för några timmar. På kvällen spelade i sin tur åläningarna 0–0 hemma mot tabellfyran FC Honka och luckan var tillbaka på två.

TPS ligger tredje från slutet på samma poäng som IFK Mariehamn men med bättre målskillnad. Det fjärde laget som kan dras ner i nedflyttningsstriden är SJK, som i sin tur har en lucka på fyra poäng till TPS.

Artikeln uppdaterad med resultat från matchen IFK Mariehamn-FC Honka klockan 21.20.

Resultat:

HJK – PS Kemi 0–0
Publik: 2812

IFK Mariehamn – FC Honka 0–0
Publik: 1102

Läs mera:

Olimpija Ljubljana körde över HJK även i Helsingfors – ”Motståndaren var ganska mycket bättre, man kan inte säga annat”

HJK-tränaren Mika Lehkosuo var öppen i sina kommentarer efter brakförlusten mot Olimpija Ljubljana i Europa League-kvalets tredje omgång. Vi var aldrig riktigt nära i det här matchparet, medger Lehkosuo.