Hoppa till huvudinnehåll

Otryggt för biståndsarbetare i Afghanistan - FN ber om hjälp

Oroligheter i Ghazni i Afghanistan sedan talibanrebeller inledde en massiv attack i augusti 2018.
Hårda strider har rasat i Ghazni de senaste dagarna. Oroligheter i Ghazni i Afghanistan sedan talibanrebeller inledde en massiv attack i augusti 2018. Bild: EPA/STR Afghanistan,Ghazni

Afghanistan hör till de farligaste länderna att jobba i för biståndsarbetare. Bara i år har över 20 biståndsarbetare i landet dött.

Våldsamheterna har eskalerat i Afghanistan den senaste tiden, vilket har fått oron inom FN att öka. Organisationen ber om hjälp med att beskydda biståndsarbetare som jobbar i landet.

Enligt siffror från FN har 23 biståndsarbetare dött i Afghanistan i år. Dessutom har nästa 40 skadats och över 70 kidnappats.

Därmed är landet ett av de farligaste i världen för biståndsarbetare. Hjälpen kommer inte alltid ens fram på grund av oroligheterna.

Vädjan till alla som deltagit i våldsamheterna

På lördagen började biståndsorganisationer i samarbete med den afghanska regeringen leverera hjälp till staden Ghazni som har varit omringad av talibaner i flera dagar.

- Min vädjan till talibanerna och alla som har deltagit i våldsamheterna i det här landet är att ni ska respektera det jobb biståndsorganisationerna gör, säger FN:s biståndssamordnare Toby Lanzer.

FN:s biståndssamordnare Toby Lanzer.
Toby Lanzer. FN:s biståndssamordnare Toby Lanzer. Jan Egeland,Toby Lanzer

Lanzer uttalade sig under ett besök vid ett sjukhus i Kabul. På sjukhuset vårdas personer som har skadats i samband med våldsamheter i Ghazni eller Kabul.

Den hjälp och den insats biståndsarbetarna kommer med är viktig för att flera sjukhus i landet ska kunna fungera.

Arbetarna levererar också rent vatten till de civila som lider av torkan som har drabbat nästan hela landet.

Enligt FN:s uppskattning har över två miljoner människor i Afghanistan brist på mat.

Källor: STT, New York Times

Läs också