Hoppa till huvudinnehåll

Politisk konstutställning i Sibbo: "Vatten är ett globalt problem"

Gymnaiseelever ser på konstverk.
Gymnasieelever från Sipoon Lukio kom på besök till Art Sibbe. Gymnaiseelever ser på konstverk. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Sibbo,konstutställningar

I år har det varit en extremt varm och torr sommar. Det är säkert många som har fått en helt ny uppskattning för att kunna ta en sval dusch eller ett stort glas vatten för att släcka törsten.

Vatten, eller Aqua egentligen, är också namnet på årets sommarutställning på Art Sibbe.

Utställningen ordnas i Nickby, och byggnaden har tidigare varit en del av gamla sjukhuset i Nickby.

- Det här är Nickby sjukhus tvätteri och lager, säger kurator Ville Laurinkoski.

Ville Laurinkoski betraktar sin favoritmålning.
Den här färggranna målningen av Asta Järvinen är kurator Ville Laurinkoskis favorit från årets utställning. Ville Laurinkoski betraktar sin favoritmålning. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Sibbo,konstutställningar

Enligt Ville Laurinkoski är vatten en politisk symbol och när de bestämde sig för att årets tema blir Aqua, försökte konstnärerna hitta olika infallsvinklar för att belysa vattnets roll i världen.

En del målningar skildrar en romantisk syn på vattnet, exemplevis finns en målning med en segelbåt på det vida öppna havet. Andra konstverk illustrerar avsaknaden av vatten, torka.

- Vatten är ett globalt problem. Det finns inte tillräckligt med vatten i världen, men det här problemet rör ju inte oss som bor här i Norden. Inte än i alla fall, säger Laurinkoski.

Art sibbe konstutställning.
Den här salen ska symbolisera ett väntrum där det är lugnt och stillsamt. Art sibbe konstutställning. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Sibbo,konstutställningar

Laurinkoski berättar att även om vi här i Finland inte till exempel har en brist på vatten så ska konstverken på utställningen symbolisera en väntan på att något ska hända.

- Förra året var utställningen mera form- och färgorienterad, men nu har vi koncentrerat oss på innehåll. Att få mera kontext och mening i konstverken.

Konstutställning Art Sibbe.
På utställningen finns också andra konstverk än målningar. Konstutställning Art Sibbe. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Sibbo,konstutställningar
Konstverk Art Sibbe.
Konstverk Art Sibbe. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Sibbo,konstutställningar

Akvarium med vatten och glidmedel

Ville Laurinkoski är från Sibbo men studerar konst i Danmark. Att vara kurator på Art Sibbe är hans sommarjobb.

Akvarie med Ville Laurinkoskis konstverk som heter "Teleny".
Ville Laurinkoskis konstverk är ett akvarium med vatten och glidmedel och diverse grönsaker. Akvarie med Ville Laurinkoskis konstverk som heter "Teleny". Bild: Yle/Pontus Nyqvist konstutställningar,Sibbo

Han ställer också själv ut ett eget konstverk i byggnadens källare. Verket har fått namnet Teleny efter en pornografisk roman från 1800-talets London.

Författaren till romanen är okänd, men många tror att Oscar Wilde har skrivit den.

- Det är ett akvarium med vatten och glidmedel, och i akvariet finns också auberginer och fänkål. För mig handlar temat Aqua om sexualitet och minne, och sådana teman, säger Laurinkoski.

Läs också