Hoppa till huvudinnehåll

Putin försvarar Nord Stream 2 som en rent ekonomisk satsning - Merkel är mån om Ukrainas roll som transitland

Rysslands president Vladimir Putin och Tysklands förbundskansler Angela Merkel möts i Meseberg norr om Berlin den 18 augusti 2018.
Putin och Merkel möttes i Meseberg cirka 70 kilometer norr om Berlin. Rysslands president Vladimir Putin och Tysklands förbundskansler Angela Merkel möts i Meseberg norr om Berlin den 18 augusti 2018. Bild: EPA-EFE/STEFFEN KUGLER Angela Merkel,Vladimir Putin,Tyskland,Schloss Meseberg

Rysslands president Vladimir Putin och Tysklands förbundskansler Angela Merkel diskuterade konflikterna i Ukraina och Syrien och den ryska gasexporten till Europa under ett möte norr om den tyska huvudstaden Berlin på lördagen.

Putins talesman Dmitrij Peskov sade efter mötet att både Tyskland och Ryssland betraktar Nord Stream 2 som enbart en kommersiell satsning, trots kritik mot projektet från både USA och Ukraina.

Inför mötet sade Merkel att hon förväntar sig att Ukraina behåller sin roll som transitland för naturgas till Europa och hon välkomnade planerna på samtal i frågan mellan Europeiska unionen, Ukraina och Ryssland.

Putin sade för sin del att fortsatta gasleveranser genom Ukraina måste uppfylla ekonomiska villkor. Putin sade vidare att Nord Stream 2 är uteslutande ett ekonomiskt projekt.

Rysslands president Vladimir Putin och Tysklands förbundskansler Angela Merkel håller presskonferens inför sitt möte i Meseburg norr om Berlin den 18 augusti 2018.
Putin och Merkel håller presskonferens inför mötet på slottet Meseberg. Rysslands president Vladimir Putin och Tysklands förbundskansler Angela Merkel håller presskonferens inför sitt möte i Meseburg norr om Berlin den 18 augusti 2018. Angela Merkel,Vladimir Putin,Tyskland,Schloss Meseberg

USA vill stoppa gasledningen med hänvisning till att det skulle öka Tysklands beroende av rysk energi. Ukraina befarar för sin del att Nordstream gör det möjligt för Ryssland att sluta exportera naturgas via Ukraina.

Peskov sade att Merkel och Putin inte diskuterade hotet om amerikanska sanktioner mot de företag som är inkopplade i gasprojektet.

Både Merkel och Putin kommenterade Syrienfrågan inför mötet. Merkel sade att man måste undvika en humanitär katastrof i Idlib och Putin framhöll att Syrien kommer att behöva bistånd för att återuppbygga landet och göra det möjligt för flyktingarna att återvända.

Källor: Reuters, AFP

Läs också