Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö presenterar: de 7 bästa vegetariska recepten

Tomater och zucchini
Tomater och zucchini Bild: Yle tomat,zucchini,blomkål,kantareller,Strömsö

Grillat, stekt eller som sådan? Matbordets all stars zucchini, broccoli, blomkål och tomat går att variera i det oändliga. Ta ut det mesta av skördetiderna och välj ur vår receptsamling.

Strömsö bjuder på sju enkla vegetariska recept som mättar familjens hungriga vardagsmage.

Zucchini

Vi inleder med zucchini, eller squash som den också heter. Zucchinin trivs otroligt bra i värmen och har vuxit bra den här heta sommaren. Vill du komma billigt undan ska du slå till med en påse zucchini.

Vi inleder med ett grilltips då luften är fortfarande varm och grillen het. Zucchinin går bra att fylla med tomat och ost och sedan grilla.

Grillad zucchini
En zucchini-ubåt passar perfekt till grillen. Grillad zucchini Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö

Hösten för med sig vemod och kyla, men en mjuk zucchinisoppa värmer.

Zucchinin är mångsidigare än en tiokampare i friidrott. Den här gröna godingen fungerar som mjölfritt alternativ till pasta.

Du kan även ersätta lasagneplattor med skivad zucchini.

Broccoli och blomkål

Även broccolin och blomkålen perfekta val för dig som vill satsa på en mera vegetarisk kost. De är billiga, mångsidiga och lätta att laga.

Den citronmarinerade blomkålssalladen är lämpligt syrlig och fräsch.

Kantareller och blomkål är en lika klassisk kombination som den glada duon Michael Björklund och Matias Jungar. En len blomkålskräm sitter perfekt med smörstekta kantareller.

Du piggar lätt upp den bleka couscousen med att röra ihop en broccolicouscous. Toppa med en kräm gjord på rostade solrosfrön.

Portion med broccolicouscous med solrosfrökräm
Den här portionen är sprängfylld med vitaminer. Portion med broccolicouscous med solrosfrökräm Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,matrecept,Paul Svensson,broccoli,Couscous,vegetarisk kost,solrosfrön

Tomat

Tomaterna hör självklart till grönsakernas elit. Gör du Pauls tomatsås har du grunden till åtminstone fem vardagsrätter. Sedan är det endast att variera och använda fantasin.

En köksbänk med flera tomaträtter uppdukade, så som tomatpaj, ratatouille, pizza, korv stroganoff och tomatpasta.
Tomatsåsen fungerar även som bas till pizza. En köksbänk med flera tomaträtter uppdukade, så som tomatpaj, ratatouille, pizza, korv stroganoff och tomatpasta. Bild: Carina Ahlskog / Yle Strömsö,Tomatsås,Pizza,Pastasås,pajer och piroger,matrecept,Paul Svensson,tomat,Ratatouille,Korv Stroganoff

Med de här sju recepten får du skämma bort dina smaklökar. Och nu är också den bästa och billigaste tiden att ta några försiktiga steg över tröskeln till ett mera vegetariskt kök.