Hoppa till huvudinnehåll

Djokovic skrev ett stycke tennishistoria – första som vunnit alla nio ATP Masters-turneringar

Novak Djokovic överlycklig över segern i Cincinnati.
Novak Djokovic överlycklig över segern i Cincinnati. Novak Djokovic överlycklig över segern i Cincinnati. Novak Đoković,tennis,ATP Masters 1000,Cincinnati Masters

Novak Djokovic vann herrsingeln i ATP Masters-turneringen i Cincinnati. I finalen besegrade han Roger Federer med 2–0 i set. I och med segern blev serben den första tennisspelaren som vunnit alla nio ATP Masters-turneringar.

I finalen i Cincinnati i USA sågs två av alla tiders bästa manliga tennisspelare: Serbiens 31-årige Novak Djokovic mot Schweiz 37-årige Roger Federer. Djokovic drog det längre strået och vann med 6–4, 6–4 i mötet mellan två före detta världsettor.

– Det här var definitivt ett av de mest speciella ögonblicken i min karriär, sade Djokovic efter finalen.

– Att skriva historia i sporten jag älskar är ett stort privilegium och en ära, och något som jag kommer att vara väldigt stolt över resten av mitt liv, sade Djokovic enligt New York Times.

Vunnit alla nio

Det var Djokovics första seger i Cincinnati och i och med segern blev han den första som vunnit alla nio ATP Masters-turneringar: Indian Wells, Miami, Monte Carlo, Madrid, Rom, Montréal/Toronto, Cincinnati, Shanghai och Paris.

Hoppa över Twitterpostning

Dessutom har Djokovic naturligtvis vunnit alla fyra Grand Slam-turneringar – ett facit som han delar med bland andra Federer och Rafael Nadal. Men när det vankas ATP Masters-turneringar är Djokovic nu på sin egen nivå: Federer har inte ännu lyckats vinna i Monte Carlo och Rom (bägge spelas på grus), Nadal saknar troféer från Miami, Shanghai och Paris (alla tre spelas på hardcourt).

Två stora tennisspelare hyllar varandra.
Två stora tennisspelare hyllar varandra. Två stora tennisspelare hyllar varandra. tennis,Novak Đoković,Roger Federer,ATP Masters 1000,Cincinnati Masters

För Federer var förlusten i Cincinnati ovanlig, sju gånger har han fått fira i delstaten Ohio. Efter finalen hyllade de bägge stjärnorna varandra.

– Novak var absolut värd segern i dag. En stor mästare som skriver historia, hyllade Federer sin motståndare.

– Jag har fem gånger tidigare spelat final här, och oftast har jag förlorat mot den här fantastiske mannen, Roger... Tack för att du lät mig vinna i Cincinnati en gång, skämtade Djokovic.

Knapp fördel Djokovic

Segern hade dessutom ytterligare en intressant dimension: det var 46:e gången som herrarna möttes i en officiell match. Hade Federer vunnit, hade han utjämnat segrarna till 23–23, men i och med att Djokovic vann står det nu 24–22 till den i Monaco boende serbens fördel. Djokovic torde vara en av ytterst få toppspelare (samt åtminstone Rafael Nadal) som Federer har ett negativt facit mot. Djokovic leder med två segrar också över Nadal, 27–25 i segrar.

Federer är för tillfället tvåa på världsrankingen, Djokovic sexa.

Årets sista Grand Slam-turnering US Open kör i gång den 27 augusti och går av stapeln i New York.

I damernas WTA-turnering i Cincinnati sågs en något överraskande vinnare när holländaren Kiki Bertens besegrade världsettan, rumänskan Simona Halep med siffrorna 2–6, 7–6, 6–2. Turneringssegern var den 26-årige Bertens sjätte.

Kiki Bertens tog sin sjätte turneringsseger.
Bertens överraskade världsettan Halep i finalen. Kiki Bertens tog sin sjätte turneringsseger. tennis,Kiki Bertens

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Sport