Hoppa till huvudinnehåll

Familjer som splittrats på grund av Koreakriget får träffa varandra – många har hunnit gå bort i väntan på att träffa sina släktingar

Lee Chun-ja visar upp sitt bröllopsfotografi.
88-åriga sydkoreanskan Lee Chun-Ja visar upp sitt bröllopsfotografi som hon vill ge åt sina släktingar i Nordkorea. Lee Chun-ja visar upp sitt bröllopsfotografi. Bild: EPA/JEON HEON-KYUN Sydkorea,Nordkorea,Koreakriget,bröllop

På måndagsmorgonen anlände 14 bussar från sydkoreanska staden Sokcho till Nordkorea. I dem fanns 89 sydkoreaner som skulle träffa släktingar de inte sett på flera decennier, i vissa fall någonsin.

Busskonvojen eskorteras av polis och vårdpersonal från Röda korset, som också har en hjälpande roll under återföreningen.

De tillfälliga familjeåterföreningarna kommer att pågå i Nordkorea i tre dagar och blir de första av sitt slag på tre år.
Beslutet om återföreningen fattades i april.

Deltagarna från Sydkorea har valts genom ett lotteri. De flesta deltagarna är ålderstigna. Den äldsta personen på resan är 101 år gammal.

En av deltagarna från Sydkorea är 92-åriga Lee Keum-Seom. Hon kommer att få se sin son, som nu är 71 år gammal.

- Jag vet inte vad jag känner, om det är bra eller dåligt. Jag vet inte om det är dröm eller verklighet, sade Lee när hon gjorde sig redo att resa från Sydkorea till den nordkoreanska semesterorten Kumgang, där återföreningen äger rum.

En kvinna som ska delta i familjeåterföreningen i Nordkorea i augusti 2018 får hjälp av en en frivillig från Röda korset.
De flesta deltagarna i familjeåterföreningen är ålderstigna. En kvinna som ska delta i familjeåterföreningen i Nordkorea i augusti 2018 får hjälp av en en frivillig från Röda korset. Bild: EPA Nordkorea,Sydkorea,Koreakriget,rullstolar,Röda Korset

Många har hunnit gå bort innan de fått träffa sin familj

Under 2000-talet har Nord- och Sydkorea hållit 20 omgångar av återföreningar och över 130 000 sydkoreaner har anmält intresse för att delta.

Enligt sydkoreanska myndigheter har 75 000 av dem redan dött.

Trots att åren går och Nordkorea länge varit internationellt isolerat, finns det mellan 600 000 och 700 000 sydkoreaner som har släkt norr om gränsen.

Av deltagarna genom åren har inte en enda fått en ny chans att delta i träffarna

Tiden är knapp för många åldrande familjemedlemmar och många har dött medan de väntat.

Också den här gången har människor som fått delta i träffarna dragit sig ur efter att de fått veta att deras släktingar har dött.

Familjeträffarna har i regel utspelat sig då förhållandet mellan länderna varit bättre. Det är läget för tillfället, och ledarna för Nord- och Sydkorea har träffats två gånger i år och ett tredje möte mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-in har planerats för september.

Karta över Nord- och Sydkorea
Karta över Nord- och Sydkorea Bild: Yle pjongjang

Brödrakrig

Den 88-årige krigsveteranen Park Hong-Seo från sydkoreanska Daegu funderar ofta på om han stridit mot sin bror vid fronten.

Parks bror hade efter slutförda tandläkarstudier i Seoul flyttat till kuststaden Wonson i nuvarande Nordkorea. Efter att Koreakriget bröt ut år 1950 hade Park hört av en kollega att brodern tjänstgjorde som läkare i nordkoreanska militären.

Park deltog själv i kriget och var med de allierade trupperna som erövrade Wonson i oktober 1950. De amerikanskledda trupperna avancerade norrut under några veckor men slogs tillbaka då Kina blandade sig i konflikten.

En miljon soldater stupade i Koreakriget, från Nordkorea respektive Sydkorea. Omkring 600 000 kinesiska soldater dödades.

Koreakriget slutade år 1953 även om länderna officiellt fortfarande inte skrivit på ett fredsavtal.

Park fick veta år 1984 att hans bror gått bort

Nu kommer han att få träffa sin brorson och brorsdotter, som båda är i 70-årsåldern.

- Jag vill fråga dem vad min brors sista önskan var och om han talade om mig, säger han.

- Undrar om min bror såg mig i Wonsan, säger han till AP.

Källor: AP, AFP, BBC

Läs också