Hoppa till huvudinnehåll

Fotboll och friidrott under lupp när Yle Sportens podd gör comeback – ”Det luktar fotbollsliga i Ekenäs”

Atte Sihvonen med bollen.
Ekenäs IF ryckte i täten av fotbollsettan efter gårdagens kross av Klubi 04. Atte Sihvonen med bollen. Bild: Patric Westerlund / Yle Ekenäs IF,atte sihvonen

Yle Sportens podd är tillbaka. I första avsnittet efter sommarpausen tog Antti Koivukangas och Chriso Vuojärvi pulsen på finländsk friidrott och inhemsk fotboll.

Den nya säsongen av Yle Sportens podd kommer i det stora hela att ha samma upplägg som den första. Koivukangas och Vuojärvi diskuterar och parlamenterar kring aktuella idrottsliga teman. Enligt devisen: Högt till tak och brett mellan väggarna.

Säsongens nyhet är att podden kommer att ha regelbundet återkommande gäster. En uppsättning på fyra-fem idrottstyckare kommer att medverka med jämna mellanrum.

Friidrottens medaljtorka engagerar

I säsongspremiären lägger Koivukangas och Vuojärvi emellertid ut texten på tumanhand. Det stora temat var friidrott och närmare bestämt Finlands magra skörd i EM i Berlin.

– Jag är förvånad över att det finns folk som är förvånade över att det inte blev medaljer. Finland är inte bättre än så här i friidrott just nu. Hur många gånger har det inte sett ungefär lika ut, med undantaget att en spjutkastare, oftast Tero Pitkämäki, tagit en medalj, säger Vuojärvi.

Friidrotten är en mäkta populär idrott i Finland vilket bevisas bland annat av de rubriker som medaljtorkan gett upphov till.

Jorma Kemppainen.
Friidrottsförbundets träningschef Jorma Kemppainen fick bära hundhuvudet efter EM i Berlin. Jorma Kemppainen. Bild: Lehtikuva Jorma Kemppainen

Kultur och idrottsminister Sampo Terho har till och med kallat den finländska friidrottsledningen till ett diskussionstillfälle i ett led att få en förändring till stånd.

– Om det är ett problem att det inte blir toppresultat så är jag lite orolig. Sampo Terho borde snarare grubbla över att aktivera ungdomar och öka antalet juniorer. Han ska tänka på folkhälsan. Medaljerna är inte det enda som räknas, anser Koivukangas.

Ekenäs IF på väg upp – FF Jaro har stagnerat?

I den andra halvleken av podden är finländsk fotboll på agendan. Chriso Vuojärvi hävdar att Ekenäs IF:s framgång är den stora storyn i år i det inhemska seriesystemet.

– Det luktar fotbollsliga i Västnyland. Ekenäs IF:s lagkapten Johan Estlander sade i en intervju för Yle Sporten förra veckan att man har haft problem i matcher som man inte är underdog i.

– Gårdagens kross av Klubi 04 visar att Ekenäs IF har en ny växel inom sig. Det ser oerhört intressant ut just nu med nio omgångar kvar att spela.

Nickduell i matchen mellan EIF och Jaro 2017.
Motsatt riktning i tabellen för Ekenäs IF och FF Jaro. Nickduell i matchen mellan EIF och Jaro 2017. Bild: Yle/Patric Westerlund fotboll,Ekenäs IF,FF Jaro

Trenden är den motsatta i Jakobstad. FF Jaro går trögt och klubben har bytt tränare mitt under de tre senaste säsongerna.

– Helt krasst så verkar Jaro fastna som ett lag i division ett igen. Efter tre försök och tre tränarbyten i division ett och inte ens snudd på avancemang så är man nu i en situation där division ett är den nivå som den här regionen kan bära upp. Så är det bara, konstaterar Koivukangas.

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Varje vecka medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll från idrottsvärlden.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och numera också på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)

Läs också